Erhvervsgrunduddannelsen er individuelt tilrettelagt og en form for en ”medhjælper-uddannelse”, indenfor den branche, hvor du har en EGU-praktikaftale på en arbejdsplads.
For at være EGU-elev skal du blandt andet være brancheafklaret og mødestabil.
Du kan være i EGU under et af de 13 FGU fagtemaer:
- Byg, bolig og anlæg
- Handel og kundeservice
- Industri
- Jordbrug, skovbrug og fiskeri
- Kommunikation og medier
- Mad og ernæring
- Miljø og genbrug
- Motor og mekanik
- Musisk og kunstnerisk produktion
- Omsorg og sundhed
- Service og transport
- Teknologiforståelse
- Turisme, kultur og fritid
EGU’en består af 1/3 skoleophold og 2/3 virksomhedspraktik og er oftest på 2 år. Du modtager overenskomstmæssig elevløn, når du er på arbejde i virksomheden, og ved skoleophold udbetales der skoleydelse.
Skoleophold planlægges i samarbejde med den virksomhed, hvor du er ansat, dig selv og din EGU-vejleder, som er tilrettelægger på dit EGU-forløb.
Det kan f.eks. være:
- Almenundervisning i dansk og matematik – måske med henblik på at afslutte fagene på G-niveau eller et højere niveau
- Relevante AMU-kurser med tilhørende certifikater – kvalifikationer og kompetencer inden for branchen
- Interne forløb på PGU-fagtemaer på FGU NVS
- Kombinationsforløb på en erhvervsuddannelse
- Højskoleophold
Målet med din EGU kan måske være:
- At du ansættes eller måske får en ny-mesterlære/uddannelsesaftale på arbejdspladsen efter endt EGU-forløb – da du har opnået de kompetencer og kvalifikationer arbejdspladsen har brug for, eller som du manglede i forhold til at tage en erhvervsuddannelse
- At du nu føler dig personligt, fagligt og socialt - via de praktiske erfaringer fra virksomhed og skoleophold - ”rustet” til at påbegynde en erhvervsuddannelse
- At du har afsluttet din EGU på FGU-niveau 3 med et Uddannelsesbevis (været til en FGU-niveau 3 fagprøve) – du kan optages direkte i A-kasse, og du søger arbejde med de forskellige kvalifikationer, du har på dit CV efter din EGU. Mange EGU-elever bliver ansat i deres EGU-praktik-virksomhed.
Der er løbende optag på EGU. Du starter på uddannelsen, så snart en praktikaftale er faldet på plads. Praktikpladsen finder du som udgangspunkt i samarbejde med din kommunale vejleder eller jobkonsulent og nogle gange sammen med din EGU-vejleder.
For hvert fagtema har undervisningsministeriet udarbejdet et fagbilag – hvor læringsmålene er delt op i viden, færdigheder og kompetencer. I EGU-regi udarbejdes der i samarbejde med arbejdsgiver, faglærer og EGU-vejleder - og med udgangspunkt i fagbilaget - praktikmål, der beskriver de arbejdsopgaver, som det forventes, at du selvstændigt og fleksibelt kan løse, når EGU’en slutter. Din udvikling/progression evalueres løbende ved møder med din arbejdsgiver, dig, evt. faglærer og EGU-vejleder.
Prøveformen varierer alt efter fagtema fra portefolieprøve til praktisk prøve på arbejdspladsen eller på en af FGU NVS’ skoler. Prøven afspejler dine praktikmål og dét arbejde, du har udført på din arbejdsplads og i henhold til fagbilaget for fagtemaet. FGU-niveau 3 fagprøven afsluttes med en redegørelse for faglærer og censor og der gives bestået/ikke bestået.
Læs mere om EGU her:
Elev (postkort)
Arbejdsgiver (brochure)
Information om EGU-uddannelsen
Virksomhedspraktik for egu-elever