FGU Nordvestsjælland har i samarbejde med Odsherred Kommune fornøjelsen af at invitere undervisere fra Herrestrup Skole, UU-vejledere, sagsbehandlere fra kommunens grundskole og ungespor samt FGU-undervisere til en faglig eftermiddag med fokus på autisme og pædagogik.
Vi havde besøg af Lars Thomsen (lærer) og Jannik Bayer (psykolog), begge med mangeårig erfaring inden for autisme og uddannelse. De præsenterede den nyeste forskning om hjernens funktioner og reaktioner hos personer med autisme, samt dele af konkrete pædagogiske tilgange, der kan anvendes i hverdagen.
Formålet med denne tema eftermiddag var at styrke forståelsen for og omkring unge med ASF (autisme spektrum forstyrrelser) og sammen udforske, hvordan denne viden kan omsættes til praksis i undervisning og vejledning.
Vi havde en spændende og lærerig eftermiddag med fokus på ny viden og erfaringsudveksling.
Overgangskombinationsforløbet fra FGU til NEG har vist sig at være en særdeles positiv oplevelse for vores elever.
Forløbet er et samarbejde mellem FGU og NEG, hvor en elev deltager i undervisningen på NEG i en periode, men stadig er tilknyttet FGU. Forløbet varer typisk 2-5 uger og giver eleven mulighed for at opleve en erhvervsuddannelse og blive mere afklaret omkring sit uddannelsesvalg. Hensigten er at lette overgangen til erhvervsuddannelse ved at give praktisk erfaring med faget, samtidig med at FGU støtter eleven i processen, så de føler sig godt rustet til at fortsætte deres uddannelsesrejse.
Vores elever fra både Svebølle, Holbæk og Fårevejle har generelt udvist høj motivation, lavt fravær og en stærk indsats, hvilket har ført til positive resultater og flere succesfulde overgange til NEG. Eksempelvis har nogle elever vist høj faglig forståelse og aktiv deltagelse, mens andre elever er overgået til NEG eller allerede har sikret sig praktikpladser.
"Kombinationsforløbene i forbindelse med overgang til fx NEG er en stor fordel for FGUs elever. De bliver fulgt tæt af FGU og af NEGs vejledere i den første tid og kan finde tryghed i at være overgået til en ny uddannelse samtidig med at der er en stadig kontakt til FGU. I opfølgende samtaler undervejs i kombinationsforløbet kan FGUs erfaringer med den unge bringes i spil, så det nye uddannelsessted, kan være godt klædt på til at møde eleven og dennes evt. udfordringer" - Vejleder
Det er et godt samarbejde mellem FGU og NEG, som skaber en solid bro mellem grundlæggende uddannelse og erhvervsuddannelse og som sikrer, at eleverne får den nødvendige støtte for en glidende og effektiv overgang.
Hvordan undgår vi, at dagligdagens pres og ubehagelige oplevelser, kommer under huden på os? Og hvordan kan vi som kollegaer bedst støtte hinanden, når det sker? For at passe på hinanden og skabe langtidsholdbare relationer med de unge er det vigtigt at kunne håndtere situationer, hvor grænser rykkes, og ubehagelige oplevelser opstår.
Psykoterapeut Flemming Mortensen vil over et 6-måneders forløb på FGU NVS hjælpe os med at forstå, hvornår noget påvirker os i en grad, så det ikke bare kan rystes af, og hvordan vi kan håndtere det. Vi havde første dag i går. Det var en god dag med masser af nye indsigter, og vi ser frem til mange flere.
Kurset er støttet af Lærernes Pension og har til formål at hjælpe vores kollegaer til at yde psykisk førstehjælp i ubehagelige situationer samt styrke vores trivsel.
Ny strategi på FGU Nordvestsjælland!
Vi er stolte over at kunne præsentere vores nye strategi for 2024-2027, som er blevet udviklet i tæt samarbejde med vores nuværende og tidligere elever, interessenter, ledelse og medarbejdere. Denne strategi markerer en vigtig milepæl, og vi er allerede godt i gang med implementeringen, som der lige nu har et stort fokus på vores personalemøder. Vi starter nemlig implementeringen med alle medarbejderne, som bliver sat grundigt ind i strategien. Her er der bl.a. fokus på at styrke medarbejdernes kompetencer i forhold til at fastsætte mål og for at vi sammen med de unge, kan styrke samarbejde med KUI, samarbejdet med erhvervslivet og styrke deltagelse i projekter.
Vi glæder os til at se, hvordan strategien vil forme og udvikle vores skole og bidrage til at skabe en endnu bedre fremtid for alle på FGU Nordvestsjælland!
Vil du vide mere om vores strategi? Læse mere her
I dag har vi haft en spændende og produktiv dag med fokus på vores Bedre Mental Trivselsprojekt (BMT). Dagens mål var at samle op på de nuværende indsatser og drøfte fremtidige indsatser.
Vi arbejdede i teams på tværs af vores 3 skoler, hvor hvert team gennemgik status på deres specifikke indsatser, og fik sat ord på, hvad de gerne vil arbejde med fremadrettet.
Sammen vurderede vi, hvilke initiativer der fungerer godt og hvilke der måske kræver justeringer eller udskiftning med nye tiltag. Indsatserne og fælles sparring er vigtig for at sikre, at vi fortsat kan forbedre den mentale trivsel for vores elever på FGU Nordvestsjælland.
Tak til alle for deres engagement og iderige tanker – vi ser frem til at fortsætte arbejdet med BMT-projektet og gøre en forskel sammen!
Bedre Mental Trivsel er støttet af Nordea-fonden og Egmont Fonden, og er et samarbejde mellem FGU NVS, Region Sjælland, PsykInfo Region Sjælland, Ventilen Danmark, og CeFU - Center for Ungdomsforskning og Modstrøm.
Fadel kom til Danmark for ni år siden og har siden oplevet både op- og nedture i sin skolegang. Fra at navigere i det danske skolesystem til at finde sin plads på FGU Nordvestsjælland har Fadel stået over for store udfordringer. Hans historie er en beretning om vedholdenhed og mod, hvor han for nyligt rundede en milepæl med et flot 10-tal i danskeksamen.
En udfordrende skolestart i Danmark og en ny chance på FGU
Da Fadel kom til Danmark for 9 år siden, startede han i folkeskole. Han lærte dansk med andre børn, som også var kommet til Danmark. Men skolegangen blev ikke nem for Fadel. Han var på efterskole i et år og kom derefter på STU og VUC, hvor han ikke følte sig tilpas. Fadel fortæller, ”Jeg følte ikke, at jeg fra folkeskolen blev tilbudt de samme muligheder som andre. Alle dem jeg kender fra folkeskolen, er færdige med uddannelser nu.”
Nu har Fadel været elev på FGU Nordvestsjælland i Fårevejle i 2,5 år. Han startede på linjefaget Byg, Bolig og Anlæg og nu er han på AGU (Almen Grunduddannelse), hvor han det sidste stykke tid har arbejdet på at tage sin danskeksamen. Midt i FGU-forløbet blev Fadel bortvist fra skolen, men efter en ihærdig kamp, fik han en ny chance. Denne oplevelse har fået ham til at tage skolen mere seriøst.
Faglig succes og personlig vækst
Danskeksamen var Fadels første eksamen og han fik et flot 10-tal. Han har kæmpet hårdt for eksamen og har holdt fast i sit mål. Fadel fortæller, ”Lige meget hvad, skal jeg fortsætte. Jeg går i skole, får min 9. klasse og holder fokus på, hvorfor jeg er her. Jeg er stolt af mig selv, for det var ikke nemt. Jeg er meget glad. Det var en rar oplevelse at være til eksamen. Jeg havde forberedt mig og øvet mig. Jeg har drømt om, at jeg fik 10, og det fik jeg så. Det føles helt uvirkeligt at have opnået det, som man har kæmpet for i så lang tid.”
Lærerne på FGU har været en stor støtte for Fadel. ”Jeg føler de forstår mig og de har hjulpet mig,” siger Fadel. Det har været en god oplevelse på FGU, hvor der er blevet rettet op på tingende og et nyt kapitel er startet. Fadel er blevet mere seriøs og har udviklet sig en masse både fagligt og personligt.
Fadels AGU-lærer, Thea, fortæller, at Fadel er nået langt på kort tid. ”Da det gik op for ham, at det var nu, det gjaldt, begyndte han at forstå undervisningens struktur og formål og blev langsomt mere selvstændig. Han har tillid til, at det lærerne siger og gør, er det rigtige og han tager ting til sig og tænker over det. I slutspurten op til danskeksamen har han arbejdet hårdt og fokuseret. Han har øvet sine oplæg igen og igen og udfordret sig selv sprogligt. Hans ordforråd har taget et markant skridt, og han er blevet modig. Han er et godt eksempel på, at når man tager ansvar for det man skal og tager imod feedback, så er der gode muligheder for at komme godt videre,” fortæller Thea.
Vejen mod fremtiden
Fra starten har Fadel insisteret på, at han skulle have sin 9. klasse, og nu har han endelig fået sin danskeksamen, som han er afhængig af for at få sin opholdstilladelse i Danmark. ”Jeg er glad for at have fået min 9. klasses danskeksamen. FGU har givet mig en chance. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle, hvis jeg ikke gik på FGU. Jeg kunne have fundet et arbejdet, men det er vigtigt for mig med en uddannelse,” siger Fadel. Fadel vil gerne forsætte med at uddanne sig og går lige nu med tanker om procesoperatøruddannelsen. Det næste halve år skal han derfor arbejde på at få sin matematikeksamen.
Fadel vil gerne inspirere andre unge i lignede situationer. ”De skal komme og starte på FGU. Man skal ikke give op, man skal kæmpe videre og tage de chancer, man får, så man kan komme videre i sit liv. Men man skal også få chancen, før man kan tage den,” fortæller Fadel.
I fredags var vores FGU-elever på en spændende tur til Tivoli, hvor de kombinerede sjove oplevelser med faglige udfordringer.
I løbet af dagen blev der løst naturvidenskabelige opgaver, som udfordrede elevernes viden og nysgerrighed – som f.eks. hvad der sker med et glas vand under en tur i Det Gyldne Tårn, eller hvor bliver man presset mest ned i sædet i Dæmonen.
Men turen handlede ikke kun om faglighed. Det var også en vigtig trivselstur, hvor både lærere og elever havde fokus på at styrke sammenholdet, relationerne og ikke mindst få en fantastisk dag sammen. Ved at kombinere sjov med læring kan det blive lettere at skabe et trygt fællesskab med plads til udvikling både fagligt og personligt.
Tivolituren blev mulig takket være Bedre Mental Trivselsprojektet, som er støttet af Nordea-fonden og Egmont Fonden og er et samarbejde mellem FGU NVS, Region Sjælland, PsykInfo Region Sjælland, Ventilen Danmark, og CeFU - Center for Ungdomsforskning, og Modstrøm.
Maritimt miljø fanger de unge i Holbæk
FGU i Holbæk har lanceret en ny maritim uddannelse, der samarbejder tæt med lokale aktører på havnen.
Uddannelsen har hurtigt vundet indpas blandt de unge, der nu får praktisk erfaring med det maritime liv. Programmet giver eleverne mulighed for at udforske havets muligheder og lære i et unikt miljø, hvor teori og praksis går hånd i hånd.
Dette initiativ er et spændende skridt mod at inspirere flere unge til at vælge en karriere til søs.
Læs artiklen her: https://www.sn.dk/.../en-maritim-uddannelse-for-fgu.../
Skoleskibet Georg Stage på besøg i Kalundborg
I sidste uge havde vi besøg af skoleskibet Georg Stage i Kalundborg.
Motor og mekanik havde fornøjelsen af at besøge skibet, hvor de fik en spændende rundvisning. Her hørte de om livet ombord og mulighederne for at tage et ophold på skoleskibet. Det var en inspirerende oplevelse for alle elever
Vi håber, I har haft en fantastisk sommerferie og er klar til at tage fat på et nyt skoleår.
For at skyde året godt i gang har vi haft nogle spændende aktiviteter på de tre afdelinger.
Den røde løber er blevet rullet ud, og der har været kamp til stregen i stjerneløb, hvor eleverne har deltaget i forskellige sjove og udfordrende opgaver.
Her vandt skolens industrihold med en overlegen sejr
Vi håber, at afdelingernes forskellige aktiviteter har givet en god start på FGU NVS med mulighed for at lære hinanden at kende og styrke fællesskabet fra start af.
Så er et nyt skoleår skudt i gang på FGU Nordvestsjælland og vi har sagt goddag til både gamle og nye elever. Skolerne summer af smil, gensyn, forventninger og glæde blandt både elever og ansatte, og vi har indtil nu sagt velkommen til 135 nye elever fordelt på de 3 skoler i Holbæk, Fårevejle og Svebølle, som nu til sammen rummer tæt på 400 elever.
Den første uge på FGU Nordvestsjælland er gået med at finde os til rette, tage på ture, og lære hinanden at kende inden undervisningen for alvor går i gang.
Der er fokus på socialt samvær og på relationerne, som er godt for alle, og som skal være med til at danne grundstenene til læringen. Ledelse, vejledere, undervisere og administrationen har stået klar og taget imod alle de unge, og vi glæder os til endnu et givende skoleår med fokus på læring, på personlige kompetencer og på trivsel.
Direktør Jørgen Ravnsbæk udtaler: ”Vi glæder os rigtig meget til at arbejde med elevernes faglige, personlige, og sociale kompetencer, så de bliver klar til at læse videre på en erhvervsuddannelse eller HF, eller blive klar til et job i en af de lokale virksomheder.”
Philippa startede på FGU Nordvestsjælland (Forberedende Grunduddannelse) i Svebølle i starten af året på fagtemaet Omsorg og Sundhed. Her havde hun et mål om at bestå sin matematikeksamen. På blot seks måneder rykkede hun 2 niveauer op og gik fra et 00 i matematik til et 7-tal.
En svær skolegang
Philippas skolehistorie har været præget af udfordringer. Fra midten af 6. klasse begyndte hun at få det svært i skolen. Det mentale helbred skrantede, og hun trak sig socialt. Kommunen blev involveret og foreslog psykologsamtaler, som Philippa havde svært ved at åbne sig op til. Resultatet var skolevægring med massivt fravær i halvandet år.
Efter et år på efterskole, hvor hun blomstrede op, kom Philippa tilbage til folkeskolen i 9. klasse. Her vendte udfordringerne hurtigt tilbage, og hun mødte kun op til eksamenerne. Et halvt års sabbat senere fandt Philippa FGU – og her ændrede alt sig.
En ny begyndelse på FGU
Fra første dag på FGU følte Philippa sig hjemme. ”Folkeskolen vidste ikke, hvordan de skulle hjælpe mig og de lovede en masse ting, som de ikke kunne overholde. På FGU var de gode til at tage mig ind. Jeg blev hurtigt en del af fællesskabet og mit sociale liv blev godt,” siger hun. Folkeskolen formåede ikke at støtte Philippa tilstrækkeligt, men på FGU blev hun mødt med forståelse og individuel hjælp.
Lærerne på FGU har spillet en afgørende rolle i Philippas udvikling. Hun beskriver dem som søde og nemme at tale med om alt. ”På FGU er lærerne her for eleverne,” fortæller hun. I folkeskolen dumpede Philippa matematik. Hun startede derfor på FGU for at forbedre sin eksamen. På FGU begyndte hun stille og roligt at følge med i undervisningen igen. ”Lærerne var gode til at hjælpe individuelt og jeg lavede flere og flere opgaver. De havde tid til at hjælpe mig. Der var en lærer, der troede på mig og jeg rykkede 2 niveauer op og fik et 7-tal i matematik,” fortæller hun. Philippa udtrykker, at det føles godt at være blevet bedre til det faglige. Det har ærgret hende lidt, da hun førhen godt kunne finde ud af matematik, men fordi hun fik det svært i skolen, kom hun langt bagud. Derfor føles det som en kæmpe succes, at hun på 6 måneder kunne gå fra at dumpe og rykke 2 niveauer op samtidig med, at hun har fået det godt med at komme i skole igen.
Lys fremtid
Philippa ser nu fremad og fortsætter på FGU et år endnu for også at tage danskeksamen. Hun drømmer om at blive specialpædagog og hjælpe andre, som lige som hende selv, har haft det svært. "FGU har betydet alt for mig. Jeg har været virkelig ked af det. Det var en kamp at komme i skole hver dag," siger hun. Nu er skolen ikke længere en kamp. FGU har formået at skabe et miljø, hvor Philippa trives og udvikler sig både fagligt og personligt.
Philippas rejse er et inspirerende eksempel på, hvordan det rette miljø og den rette støtte kan gøre en enorm forskel. Fra at have været skoletræt og kæmpet med diverse udfordringer til at blive en glad og succesfuld elev, viser Philippa, hvordan FGU kan forandre liv.
Henrik har netop gennemført sit forløb på FGU Nordvestsjælland i Svebølle efter en bestået PGU-prøve på fagtemaet Mad og Ernæring. Fra et liv præget af udfordringer i plejefamilier og et ophold på bostedet Samala, har Henrik nu taget kontrol over sin fremtid med uddannelse og fornyet selvtillid. Efter en velfortjent sommerferie starter han på EUD/FGU kokkeuddannelse, hvilket blev muligt, fordi nogle voksne troede på ham og hjalp ham til at tro på sig selv.
En usikker start og vendepunkt
Henrik blev sendt til FGU via jobcenteret sidste år. Før han begyndte, var hans forventninger lave. "Jeg tænkte, at FGU bare ville være tidsfordriv, men jo længere tid jeg gik her, jo mere blev det en vigtigere del af mit liv," siger Henrik. Han har tidligere boet på Samala, et bosted for udsatte unge uden mulighed for at bo hjemme. Her brugte han det meste af tiden alene på sit værelse, hvor ensomhed og lav selvtillid var dagligdag.
Da Henrik flyttede ind i en af FGU’s ungdomsboliger, begyndte tingene at ændre sig. Den korte afstand til skolen motiverede ham til at møde op og hans kontaktlærer, Jimi, spillede en afgørende rolle. Henrik begyndte at tage skolen seriøst og fandt glæde i køkkenet. "Jimi sørgede for, at jeg mødte op hver dag. Mit fravær gik fra 80% til 0%," siger Henrik. Henrik og Jimi har i samspil arbejdet på at få bygget en god tillid op til hinanden, hvor de kan stole på hinanden. Det er vigtigt, at lærere opbygger et godt forhold til deres elever og støtter dem, når de har brug for det. "Henrik er et levende bevis på, hvad der kan ske, når nogen tror på en og hjælper en til at tro på sig selv," fortæller Jimi.
Udvikling og selvtillid
Henrik har fået gode kompetencer i sit forløb på FGU, hvor han er blevet god til at lave og forberede mad med en struktureret arbejdsgang. Det var kompetencer, som Jimi så i Henrik helt fra start af. ”Jeg så potentialet i Henrik fra starten. Han var meget hård ved sig selv og havde svært ved at stole på sine egne evner. Han så flere udfordringer end der i virkeligheden var. Derfor har vi arbejdet på selvtilliden,” fortæller Jimi.
Med den fornyede selvtillid er der også sket et skift i Henriks sociale liv. "Jeg har fået gode venner på FGU, især i køkkenet. Jeg lukker mig ikke inde på samme måde, som jeg gjorde før. Jeg er blevet mere social," siger han. De er en sammentømret gruppe i køkkenet, hvor der altid er god energi og plads til humor. Henrik oplever nu at blive værdsat for den, han er, både professionelt og personligt.
Klar til fremtiden
Henrik stod over for PGU-prøven med ro i sindet. "Jeg har trænet meget og føler mig klar," siger han. Prøven inkluderer både teoretiske og praktiske elementer, som hygiejne og madlavning ud fra en råvarekurv. Denne prøve forbereder eleverne til en fremtidig svendeprøve i køkkenfaget, som kan give eleverne selvtillid til at tage det næste uddannelsesmæssige skridt.
Efter sommerferien starter Henrik i lære som EUD-kokkeelev på FGU i Svebølle. Han ser det som en naturlig forlængelse af hans tid på FGU. Her kan han blive boende i sin ungdomsbolig så længe, at han er tilknyttet FGU, hvilket giver ham tryghed. EUD/FGU kokkeuddannelsen tager lidt længere tid, men der er bedre tid til at understøtte den enkelte elevs behov.
Dedikation, støtte og tro på egne evner kan vende selv de sværeste situationer til succes. Henrik er blevet bevæbnet med selvtillid, nye færdigheder og en forstærket vilje til at lykkes. Stort tillykke med PGU-prøven og held og lykke til Henrik i fremtiden.
Kæmpe tillykke!
Faglærer Alan Stenbjerg har i dag haft 2 elever til GF2-prøve, som begge bestod med bravur. De er nu klar til at starte deres hovedforløb på NEG. Vi ønsker dem held og lykke fremover!
I går afholdte vi FGU Festival for alle tre FGU skoler, og det var en kæmpe succes!
Eleverne havde virkelig lagt kræfter i at opsætte boder med forskellige aktiviteter. Dagen bød også på diverse sjove og udfordrende konkurrencer bl.a. chilismagning, som resulterende i nogle sjove ansigter. Vi nød også musikholdets fantastiske musik, lækker mad og drikke, samt is som var tiltrængt i varmen.
Dagen blev afsluttet med en spændende rundboldsturnering, hvor eleverne virkelig gav den gas. Det var en fantastisk afslutning på en dejlig dag fyldt med fællesskab og gode oplevelser.
Det var eleverne selv som opfordrede og insisterede på at festivalen blev realiseret igen i år, og har lagt arbejde i det på tværs af skolernes elevråd. Derfor takker vi for elevernes engagement i fællesskabet, tak til Modstrøms input som også er en del af projektet Bedre Mental Trivsel.
En ny tradition er opblomstret på FGU Nordvestsjælland til glæde for elever og medarbejdere og samarbejdspartnere.
Bedre Mental Trivselsprojektet er støttet af Nordea-fonden og Egmonts Fondssekretariat og er i samarbejde med Region Sjælland, PsykInfo Region Sjælland, Ventilen Danmark, Modstrøm og CeFU - Center for Ungdomsforskning
Igen i år har FGU i Fårevejle i samarbejde med Anneberg Kulturpark tegnet, bygget, leveret og opsat kulturbål, som blev brændt til Sankt Hans 2024
Temaet er igen i år 'Havet': Sidste år leverede eleverne en 5 m. høj tang-skulptur, og i år har de leveret en 6 m. lang fisk, som eleverne selv har designet og opsat helt ud til vandet i Anneberg Kulturpark.
Et godt samarbejde mellem FGU NVS og Anneberg Kulturpark, som eleverne er stolte af at være en del af.
Sommerferien nærmer sig og det betyder også, at der har været gang i prøverne på FGU. Det gør sig også gældende for den maritime linje i Holbæk, som er et fag, der kombinerer håndværksmæssig teori og praksis.
De seneste dage har eleverne været til praktiske prøver over flere dage, og vi er glade for at kunne meddele, at alle eleverne har bestået. De har haft nogle gode dage med gode oplevelser.
Den maritime linje har nu eksisteret i et helt skoleår med stor succes. Nu er de første elever klar til at sætte kurs mod videre uddannelse inden for det maritime erhverv.
Skoleåret startede spændende ud med nye samarbejder, som skulle etableres blandt andet med Kystliv Holbæk og Nationalmuseets Skibe og Værft. Derudover har eleverne været på en masse uddannelses- og virksomhedsbesøg hos Helsingør-overfarten, DanPilot i Kalundborg, skoleskibet Georg Stage, Svendborgs Søfartsskole og mange flere. Eleverne har derfor fået et godt indblik i den virkelige verden af søfart, som har resulteret i, at flere af eleverne har søgt videre på maritime uddannelser. Vi er stolte af at være en del af denne udvikling. Det er ikke kun en personlig sejr for eleverne, men også en stor gevinst for den maritime sektor.
Vi er glade for, at eleverne har fået interesse i faget, og vi glæder os allerede til næste skoleår, hvor der venter nye oplevelser på vandet.
Tillykke til eleverne med prøven.
En inspirerende dag hos AMU-JUUL!
I går var to vejledere sammen med 6 unge på besøg hos AMU-JUUL for at få et indblik i uddannelserne indenfor godstransport og buschauffør. De fik alle mulighed for at prøve at køre bus på en øvebane, og det gik virkelig godt! Det var et velorganiseret og lærerigt arrangement, der gav alle et værdifuldt indblik i disse vigtige erhverv. Stor tak til AMU-JUUL for at skabe denne mulighed.
FGU var en stor del af årets Skvulp festival!
Miljø & Genbrugs legendariske sæbekassebiler skabte stor glæde hele weekenden.
KREA præsenterede en fantastisk sansekreation, der var et hit blandt de mindste gæster, som elskede at finde skjulte skatte og havdyr i sandet.
Handel & Kunde serverede lækre drinks fra Værftscafeen, mens køkkenet fra Svebølle sørgede for velsmagende mad.
Maritim deltog i den maritime uddannelsesmesse, og præsenterede deres spændende fag.
Skolebandet fra Fårevejle leverede en fantastisk koncert med deres egne sange, hvilket skabte en festlig stemning.
BBA i Fårevejle leverede en imponerende 16 meter lang bænk i havtema. Dette projekt blev realiseret med hjælp fra flere af vores værksteder og elever – virkelig godt samarbejde, og flotte resultater fra alle.
Tak til alle deltagere for at gøre denne weekend uforglemmelig!
Byg, Bolig og Anlæg i Fårevejle har besøgt murerafdelingen på NEG Holbæk. Formålet med besøget var at afprøve murerbranchen og få en fornemmelse af det praktiske arbejde inden for faget.
Med vejledning fra NEG's engagerede murerfaglærer, Henrik, fik eleverne på 2 dage hands-on erfaring med at lægge fliser og lave fuger. Resultatet blev en række flotte designs, som eleverne kan være stolte af at have skabt.
Samarbejdet mellem forskellige uddannelsesinstitutioner er med til at skabe gode overgange fra FGU til videre uddannelse og hjælper eleverne med at få afklaring omkring deres fremtidige karrierevalg – eksempelvis inden for murerfaget.
Ledergruppen har været på seminar faciliteret af Implement Consulting Group.
Der blev skabt åben dialog om betydningen af, hvordan vi som mennesker påvirker hinanden og hvordan man aktivt kan bruge det i den styrkebaserede ledelse.
Der blev reflekteret over forskellige aspekter af godt lederskab og et styrket teamsamarbejde.
Der blev også diskuteret og fremlagt, hvordan hver enkelt leder kan bidrage til FGUNVS’ vision og strategi og der blev lagt vægt på mulighederne for ledersparring og videndeling.
Alt i alt var det et par givende dage med fokus på at styrke lederskabet.
Strategidag for teamet omkring AGU-online på FGU Nordvestsjælland:
AGU-online er for unge, der har udfordringer ved at komme til en FGU-skole eksempelvis på grund af transport, afstand, fysisk handicap, samt unge der har udfordringer med angst eller som ganske enkelt oplever større tryghed ved at tage sin uddannelse hjemmefra.
AGU-online indeholder samme fag og giver samme muligheder fremadrettet som en traditionel AGU. Efter AGU-online vil du have mulighed for at komme ind på erhvervs- eller gymnasiale uddannelser eller varetage et ufaglært job.
Er det noget for dig? Næste opstart for nye elever er mandag d. 5/8-24.
Læs mere om AGU Online her
Kommunernes Landsforening (KL) har i dag den 4.6 afholdt Ungetræf
KL’s Ungetræf sætter fokus på, hvordan vi sammen kan få flere unge i uddannelse og job, samt på det gode samarbejde i den kommunale ungeindsats med FGU, virksomheder og andre ungdomsuddannelser.
AGU-online var heldige at være repræsenteret med en stand på konferencen.
Informationsmøde på FGU Nordvestsjælland!
I juni kan alle nye elever, forældre eller interesserede besøge os på de tre afdelinger.
Tirsdag den 18/6 kl. 16 – 17.30 – på FGU i Svebølle – Saltoftevænge 4, 4470 Svebølle
Onsdag den 19/6 kl. 16 – 17.30 – på FGU i Fårevejle – Rådhusvej 75, 4540 Fårevejle
Torsdag den 20/6 kl. 16 – 17.30 – på FGU i Holbæk – Berendsen alle 1B, 4300 Holbæk
Tilmelding sker til: info@fgunvs.dk
- Husk at skrive hvor mange i kommer, og hvilken skole i ønsker at deltage på.
Stor anerkendelse til Emil Wieland Jensen og Kasper Vitoft Gustafsson, EGU-elever på vej mod nye bedrifter! De afrunder deres EGU-eventyr denne sommer med strålende resultater og aflægger i juni fagprøve på FGU-niveau 3 indenfor fagtemaet, Byg, bolig og anlæg – entreprenørmedhjælper og maskinførermedhjælper.
Efter en intensiv 7-ugers rørlæggeruddannelse, et AMU-forløb afholdt af NEG, Audebo, har de opnået færdigheder og viden, der vil forme deres fremtid. "Jeg har valgt den her uddannelse, fordi det lød pissefedt og sjovt, og fordi jeg kender én, der er jord-/betonarbejder. Da jeg hørte, om det han lavede, så lød det sjovt og interessant. Jeg synes, at det er helt fint at gå her, der er ingen problemer.”
EGU-vejlederen:
”Det er en fornøjelse at følge to - som udgangspunkt meget skoletrætte - unge mænd, der alligevel gennemfører og består relevante AMU-forløb indenfor den branche, de brænder for.”
I forbindelse med rørlæggerforløbet deltog de ligeledes begge i et adgangsgivende AMU-kursus på to uger – Nivellering og fagligregning. Altså det samlede forløb i forbindelse med rørlæggeruddannelsen blev på ni uger, og det er jo så næsten et ½ grundforløb 2, så skulle de få mod på at gå i gang med en erhvervsuddannelse – måske maskinfører eller anlægsstruktør, ved Emil og Kasper nu, at de godt kan gennemføre de tilhørerende skoleophold.
Både Emil og Kasper har nu blandt andet rørlæggeruddannelsen på CV’et, når de efter endt EGU skal ud at søge arbejde, hvis de ikke ansættes på deres EGU-arbejdsplads. Det er jo af stor værdi i forbindelse med forberedende byggepladsarbejde, f.eks. at maskinføreren kender til rørlæggerens arbejdsgange og -betingelser.
Stort tillykke til både Emil og Kasper – det har været spændende at følge dem i forbindelse med deres Erhvervs-Grund-Uddannelse, og jeg ser frem til deres prøveafvikling i uge 24, hvor det overordnede indhold er Etablering af opføringsbrønd med til- og fraløb, belægning, samt sætning af kantsten.
Det kører for Motor og Mekanik, som også har været heldige at få del i Nordea-Fondens værkstedspulje.
Takket være bevillingen har eleverne nu adgang til en brugt ny el-bil og udstyr hertil, så eleverne kan blive undervist i service og reparation af el-biler.
El-bilerne har indtaget de danske veje, og derfor har det været en vigtig investering at få opgraderet og indkøbt udstyr til at kunne håndtere, arbejde og undervise med el-biler på værkstedet. Faglærerne Thomas og Rene har også fået bevilget efteruddannelse i arbejdet med el-biler, så de snart er klar til at inddrage bilen og udstyret i undervisningen.
Tak til Nordea-Fonden for investeringen i fremtiden og i vores uddannelsesmiljø.
FGU Svebølle får over en million kroner i støtte fra Nordea-Fondens værkstedspulje!
Det er vi rigtig glade for, da de blandt andet skal bruges på vores nye fagtema Grøn ejendomsservice samt nye maskiner og redskaber.
Tak til Nordea-fonden! Vi glæder os til at komme i gang med at bruge det nye udstyr.
Læs mere om projektet i artiklen her: https://www.sn.dk/kalundborg-kommune/fgu-sveboelle-faar-over-en-million-kroner-i-stoette-fra-nordea/
De seneste par måneder har det maritime hold i Holbæk besøgt en masse spændende virksomheder og uddannelser inden for det maritime erhverv.
Disse oplevelser har inspireret et par elever til at søge ind på det autentiske skoleskib Georg Stage. 1 elev er blevet optaget, hvor en anden står på venteliste.
Læs mere om både elever og lærers oplevelser i artiklen her: https://www.sn.dk/holbaek-kommune/nyt-linjefag-opfylder-drenge-og-pigedroemme-til-soes/
Er du maler?
Så bliv frivillig erhvervsmentor og hjælp en ung i dit område!
Ved blot 4 timer om måneden, kan du hjælpe et ungt menneske tættere på drømmen om at blive maler, gennem sparring om CV/ansøgning, branchekendskab og netværk
Læs mere om det her: https://frivilligjob.dk/job/140953/er-du-maler-sa-bliv-frivillig-erhvervsmentor-og-hjaelp-en-ung
Elever fra Holbæk har hjulpet Fors A/S med at lave et 20 meter langt kvashegn på Tornved Genbrugsplads.
Et kvashegn består af afklippede plantedele, grene og kviste som placeres nede mellem pæle.
Vi er begejstrede over dette projekt af flere grunde:
Tak fordi vi måtte være med og for at inspirere til en grønnere håndtering af haveaffald.
Du kan læse mere om projektet her: https://ugeaviser.e-pages.pub/titles/nordvest/4774/publications/3330/pages/12
Billederne tilhører Fors A/S.
Elever fra alle tre FGU-skoler har været til elevrådsmøde på Bromøllekro sammen med Charlotte og Sonja fra Modstrøm.
Til mødet var der fokus på trivsel og fællesskab på skolerne. I løbet af dagen var der gode samtaler om, hvad der er vigtigt for den enkelte elev, og hvordan man laver plads til forskellighed. For nogle elever er fællesskabet ude på det enkelte hold nok, men for andre er det fedest, når hele skolen samles om aktiviteter.
Eleverne arbejdede blandt andet skolevis med konkrete planer om, hvad de kan gøre ude på skolerne for at forbedre trivslen. Eksempelvis blev der foreslået fælles ture i skoven, fredagsbare og eftermiddage hvor unge hjælper unge.
Tak for indsatsen!
Nordeafonden Egmont fonden Region Sjælland CEFU - center for Ungdomsforskning Ventilen Modstrøm Psyk Info FGU Danmark
Den første Produktør er blevet færdiguddannet
Mikkel Teit Andersen bestod d. 19/4 sin svendeprøve med et flot 10-tal og kan nu kalde sig den første færdiguddannede Produktør her i Nordvestsjælland.
På billedet ses Mikkel i midten sammen med repræsentanter fra sin læreplads NOV (Th. Kim og tv. Ejner).
Mikkel har nu små 14 dage tilbage på NOV og skal herefter ud og finde fast arbejde som Produktør.
FGU Nordvestsjælland ønsker Mikkel et stort tillykke.
I dag var hele FGU Nordvestsjælland og flere af vores samarbejdspartnere samlet til afslutningen på Trivselsambassadørforløbet i forbindelse med vores store Trivselsprojekt; Bedre Mental Trivsel.
Alle teams har siden efteråret 2023 arbejdet med trivselsindsatser lokalt, og lavet afprøvninger sammen med eleverne – noget har virket og andet har ikke, hvilket også er en vigtig del af læringen i projektet.
Dagen blev brugt til præsentationer på tværs af skolerne, og alle fik muligheden for at høre hinandens ideer og blive inspireret. Emnerne var bl.a. Ensomhed, fællesskab, bevægelse, elevdemokrati…
Dagen var præget af god energi, engagement, inspiration, stolthed og fælles fokus på vores elevers trivsel.
Projektet er støttet af Nordea-fonden og Egmonts Fondssekretariat og i samarbejde med Region Sjælland, Ventilen Danmark, Center for Ungdomsforskning (CeFU) og Modstrøm - Foreningen for FGU-elever og unge omkring FGU.
I dag har alle medarbejdere i FGU Nordvestsjælland haft tema dag om konflikthåndtering.
Psykolog Marianne Schøler fra UngLiv satte dagsordnen, som bød på konfliktforståelse og konflikthåndtering.
Vi har fået en masse redskaber i bagagen til, når vi skal håndtere hverdagen med vores elever på den bedst mulige måde, og i overensstemmelse med deres forskellige behov i hektiske situationer.
Tak til UngLiv for en spændende og lærerig dag.
I mandags blev de første Odsherredbænke sat op i Odden Havneby
Tilbage i efteråret startede 2 elevers arbejde med at skabe handicaptilgængelige borde/bænkesæt til havnene i Odsherred. Sidenhen er deres arbejde blevet anerkendt ved årets OdsHædring, hvor de vandt Handicapprisen for deres innovative arbejde med at skabe et inkluderende og handicaptilgængeligt miljø. Dette blev gjort som en del af deres praktiske undervisning på Byg, Bolig og Anlæg i Fårevejle.
Læs mere om historien i artiklen! Odsherredbænken er klar til brug - Nyhed - Sjællandske Nyheder (sn.dk)
Børne- og Undervisningsministeriet har støttet udviklingen af FGU-undervisningen med 19,9 mio. kr. 18 FGU-institutioner heriblandt FGU Nordvestsjælland arbejder i årene 2024 – 2026 med særlige udviklingsprojekter, som skal styrke undervisningen til gavn for eleverne. Fokus ligger på udvikling af undervisningen i tråd med FGU's didaktiske principper, herunder praksisbaseret undervisning, helhedsorientering og inklusion.
Syv projekter vil afprøve forskellige tiltag, herunder at styrke den praksisbaserede undervisning i agu (almengrunduddannelsen), bl.a. via samarbejde med lokale foreninger og virksomheder – et projekt vi kalder ”Endnu mere læring i praksis på AGU Tak!”. Dette gør vi sammen med FGU Vestegnen, FGU Lolland-Falster, FGU Midt- og Østjylland og FGU NORD.
Læs mere om projektet her: https://fgu.dk/2024/02/26/199-mio-kr-til-udvikling-af-fgu-undervisningen/
Er du klar til at gøre en forskel i et ungt menneskes liv? Som erhvervsmentor får du muligheden for at støtte og vejlede unge på deres karrierevej. Hvordan?
Er det dig, som vi leder efter? Læs mere på vores hjemmeside og tilmeld dig i dag! Klik her
Omsorg og Sundhed i Fårevejle har været en tur på plejecenteret i Hørve, som afslutning på et tema om rehabilitering.
Eleverne havde forberedt 3 aktiviteter med en gruppe ældre, som de fik afprøvet og evalueret. De har besøgt dem i alt 3 gange i forløbet Kroppen og Rehabilitering, som har kørt siden nytår. Eleverne var enige om, at dette ikke skulle være det sidste besøg, da aktiviteterne i den grad byggede bro mellem eleverne og de ældre.
Forløbet har virkelige sat gang i elevernes tanker. En elev har fået mod på at komme i praktik på stedet de næste to uger. En anden elev skal i praktik på et andet plejecenter. 2 andre har opsøgt muligheden for at komme ud på plejehjemmet som frivillige i påsken. Andre er blevet klogere på, at deres vej ikke er SOSU, mens 2 andre har henvendt sig til lederen af plejehjemmet for at spørge ind til muligheden for at komme på deres interne vikarliste. Det er mega fedt, når et læringsforløb inspirerer og åbner nye døre for vores elever.
Så er der lavet nye trivselsmålinger for FGU, som viser en positiv udvikling.
På landsplan viser tallene, at hele 95% af eleverne oplever høj trivsel, hvilket er en stigning siden sidste år. Endnu bedre er det, at gennemsnittet for FGU Nordvestsjælland faktisk ligger over det landsdækkende gennemsnit!
Vi er taknemmelige for dette resultat og det forpligter os til fortsat at stræbe efter at forbedre trivslen for vores elever. I den seneste tid har vi lagt masser af energi i at gennemføre flere initiativer for at forbedre trivslen, herunder en række tiltag i forbindelse med projektet "Bedre Mental Trivsel".
Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet.
Vil du være med til at guide unge mod succes? Så bliv frivillig erhvervsmentor
De unge søger støtte og vejledning fra en erhvervsmentor, fordi leder efter rollemodeller, der har opnået succes inden for deres ønskede fagområde. De søger en mentor, der kan hjælpe dem med at navigere i uddannelses- og karrieremulighederne og dele deres værdifulde erfaringer. Med en erhvervsmentor ved deres side får de muligheden for at lære af andres rejser og blive inspireret til at forfølge deres egne mål. En erhvervsmentor er en uvurderlig kilde til personlig og faglig udvikling.
Vil du være den mentor, som de unge ser op til og bliver inspireret af?
Læs mere på vores hjemmeside og tilmeld dig i dag! Klik her
To inspirerende workshopdage på trivselsambassadørforløbet for alle vores lærere og vejledere er gået. Fokus har været på Bedre Mental Trivsel blandt vores elever, og på de Gode Ungefællesskaber.
Vi har haft oplæg fra Ungehuset Lucerna og fra UngKult med fokus på ungefællesskaber. Modstrøm har været og holde oplæg om at skabe elevdemokrati sammen med eleverne – at lade de gode ideer blandt de unge spire.
Udover dette har alle medarbejdere arbejdet videre med deres trivselsindsatser, og videndelt dem med hinanden – super gode dage med refleksion, gode snakke og ny viden.
På FGU Nordvestsjælland arbejder vi sammen hen imod at skabe en trivselsorganisation, at gøre trivslen på FGU endnu bedre og have fokus på elevinddragelsen og lade de unge få en stemme med deres ønsker.
Projektet er støttet af Nordea Fonden og Egmont Fonden og i samarbejde med Region Sjælland, PsykInfo, Ventilen, CeFu, Modstrøm, Ungehuset Lucerna og UngKult
Elever søger efter mentorer, fordi de ønsker at finde vejledning fra en person, der har erfaring og indsigt i deres ønskede fagområde. De ønsker at trække på din viden og netværk for at kunne træffe velovervejede valg angående deres fremtidige uddannelses- og karriereveje. Du kan være med til at forme deres fremtid og give dem den støtte, de har brug for, for at lykkes.
Vi søger særligt mentorer inden for VVS, elektriker, maskinoperatør, handel og pædagog. Men du kan være med uanset, hvilken branche du er i. Alle former for erfaring og viden er værdsat og kan gøre en forskel i de unges liv.
Har du lyst til at vide mere? Læs mere på vores hjemmeside og tilmeld dig i dag! Følg linket
Projekt: ”Uddannelser til fremtidens lokale fødevareerhverv”.
I 2023 har RUC, FGU, ZBC, NEG, Region Sjælland og NCLF arbejdet sammen i projektet ”Uddannelser til fremtidens lokale fødevareerhverv” med ZBC som projektledere.
I sidste uge afholdt vi et arrangement på FGU Nordvestsjælland i Svebølle, hvor fokus var på videndeling om projektet og gode snakke på tværs om oplevelser, overraskelser og meget mere.
Frokosten blev serveret af FGU elever og deres undervisere. Efterfølgende fremlagde RUC en kortlægning af kompetencebehov i forbindelse med grøn omstilling og udvikling af fødevareområdet i Region Sjælland.
FGU & NCLF eksemplificerede udviklingen og afprøvningen af praksisnære forløb. Herunder koblingen af unge 15-29-årige, der ikke er under uddannelse til specialproducenter indenfor fødevareområdet i Nordvestsjælland, og i forlængelse heraf, fortalte underviserne og eleverne om forløbet, samt de erfaringer de allerede på nuværende tidspunkt har gjort.
Alt i alt en givende eftermiddag med fokus på at skabe de praksisnære forløb med direkte mulighed for job i lokalområdet for vores unge.
Er du passioneret inden for dit fag? Vil du gøre en forskel for unge, der søger vejledning og støtte til deres karriere? Så er du måske vores næste frivillige erhvervsmentor!
Som frivillig erhvervsmentor får du muligheden for at dele dine erfaringer og netværk med en ung FGU-elev, der står overfor valg om uddannelse og job.
Vi søger særligt mentorer inden for VVS, elektriker, maskinoperatør, handel og pædagog. Men uanset din branche, tøv ikke med at tilmelde dig.
Har du lyst til at vide mere? Læs mere på vores hjemmeside og tilmeld dig i dag! Følg linket
Sammen kan vi gøre en forskel i de unges liv.
I går havde skoleleder Jimmi Theis Jensen en spændende dag på Profilmetals faciliteter i Slagelse! Profilmetal er kendt for deres imponerende produktion af ståltag, inddækninger og facadebeklædning til både virksomheder og private.
Men det bedste af det hele? En af vores dygtige elever, Mikela Norup Kjær, er i praktik hos Profilmetal, og hun gør det helt fantastisk! Hun er faldet så godt ind i arbejdsmiljøet og klaret det virkelig for i sin praktik.
Mikela startede sin rejse som FGU-elev og er nu i skolepraktik som Produktør hos NEG – Processkolen i Kalundborg. Hendes dedikation har gjort et stort indtryk hos Profilmetal, hvor salgschef Martin Grønvald nu undersøger mulighederne for at tilbyde Mikela en læreplads som Produktørelev i virksomheden.
Skoleleder Jimmi Theis Jensen er begejstret over den positive modtagelse, Mikela har fået hos Profilmetal, og opfordrer samtidig andre virksomheder til at overveje lignende muligheder for de unge.
Er din virksomhed interesseret i at tage imod talentfulde Produktørelever? Vi vil meget gerne høre fra jer!
Produktøruddannelsen er en fantastisk mulighed for unge med interesse i produktionsprocesser og teknologi. Uddannelsen fokuserer på at give eleverne en solid forståelse for produktionsprocesser, kvalitetskontrol, og tekniske færdigheder. I uddannelsens forløb lærer eleverne at betjene og vedligeholde avancerede produktionsmaskiner samt at arbejde effektivt i et produktionsmiljø. Der lægges også vægt på at udvikle elevernes samarbejdsevner og problemløsningskompetencer. Efter endt uddannelse vil eleverne være rustet til at indgå i produktionsvirksomheder som kompetente og ansvarsfulde produktører.
Samtidig vil vi gerne minde om, at Produktøruddannelsens grundforløb 2 tilbydes på FGU Nordvestsjællands afdeling i Svebølle i samarbejde med NEG - Processkolen i Kalundborg. ????SP
Med 100 mio. kr. fra Nordea-fondens Værkstedspulje får en række erhvervsskoler og FGU-skoler i hele Danmark nu mulighed for at investere i mere moderne værktøj, nye teknologier og grøn omstilling. Med 2.400.000 kr. i støtte kan FGU Nordvestsjælland nu igangsætte projektet på de tre afdelinger.
Jørgen Ravnsbæk, Direktør glæder sig især til at: ”Udvikle et nyt fagtema i Odsherred omkring Kultur, Turisme og Fritid og til at ajourføre vores fagtemaer i Svebølle og Holbæk inden for grøn omstilling med et kompetenceløft til at håndtere elbiler og energiinvesteringer på vores maritime fagtema”.
Projektets aktiviteter fordeler sig på alle institutionens tre skoler i Holbæk, Kalundborg og Odsherred og vedrører både etablering af nye værksteder og opgradering af nuværende værksteder, indkøb af energieffektivt og fremtidssikret udstyr samt kompetenceløft af faglærere. Med projektet håber FGU Nordvestsjælland at være et attraktivt tilbud for de unge i målgruppen, og at tilbuddet i endnu højere grad matcher omkringliggende ungdomsuddannelsers udbud og lokalt erhvervslivs efterspørgsel.
”Udvikling skaber energi hos både ledelse, medarbejdere og elever. Vi er utrolig glade for denne økonomiske støtte til at udvikle vores fagtemaer til gavn for alle på FGU Nordvestsjælland”, udtaler Birthe Slott Nielsen, skoleleder Fårevejle.
100 mio. kr. til fremtidens faglærte
FGU Nordvestsjælland har modtaget 2.400.000 kr. i støtte fra Nordea-fondens Værkstedspulje på 100 mio. kr., der er uddelt til 20 erhvervsskoler og 10 FGU-skoler fordelt på i alt 57 lokationer rundt omkring i landet.
Puljen er etableret for at give skolerne mulighed for at forbedre deres faciliteter og opkvalificere underviserne og dermed gøre det mere attraktivt for unge at tage en erhvervsuddannelse. Nordea-fondens støtte går bl.a. til, at uddannelsesinstitutionerne kan investere i mere moderne værktøj, nye teknologier og grøn omstilling.
”Vi har brug for nye generationer af dygtige faglærte og håber, at Værkstedspuljen bidrager til, at flere unge får lyst til at blive håndværkere – uanset om det er smed, kok, landmand eller andre fag. Det har været fantastisk at få et væld af ansøgninger fra ambitiøse FGU- og erhvervsskoler, der gerne vil tilbyde deres elever de bedst mulige rammer med moderne udstyr og topkvalificerede faglærere,” siger Henrik Lehmann Andersen, adm. direktør i Nordea-fonden.
Værkstedspuljen var åben fra juni til oktober 2023, hvor i alt 68 uddannelsesinstitutioner fra Danmark og Færøerne søgte om støtte. Projekterne modtager fra 1. mio. kr. og op i støtte.
Om Nordea-fonden
Kontakt
FGU Nordvestsjælland |
Nordea-fonden
|
Vi er stolte af at annoncere, at elever fra Byg, Bolig og Anlæg i Fårevejle har trukket sejren hjem ved årets OdsHædring!
Tilbage i november var de to dedikerede elever så heldige at blive nomineret til Handicapprisen takket være Dansk Handicapforbunds indstilling. Nu kan de kalde sig vindere af Handikapprisen 2024.
OdsHædring er hele Odsherreds store pris- og hædringsshow, som løb af stablen i fredags d. 2. februar 2024 i Vallekilde-Hørve Kultur- og Idrætscenter. Til OdsHædring sættes der pris på de personer i Odsherred kommune, der gør en forskel for lokalsamfundet. Handikapprisen uddeles af Odsherred Handicapråd, som en særlig anerkendelse til dem, der gør noget ekstraordinært for at styrke handicappedes livsvilkår i Odsherred. Prisen er et symbol på, hvordan hverdagen for borgere med handicap kan gøres bedre. Med elevernes innovative handikaptilgængelige borde/bænkesæt, som nu står rundt omkring havnene i Odsherred, blev de overrakt den velfortjente handicappris.
FGU Nordvestsjælland ønsker eleverne stort tillykke og er utroligt stolte af deres indsats. Tak for at være med til at gøre FGU til noget særligt.
I forbindelse med etableringen af FGU/KUI rejseholdet var direktør Jørgen Ravnsbæk hurtig til sende rejseholdet en invitation til et besøg hos FGU Nordvestsjælland. Vi var derfor en af de første til at få besøg af rejseholdet.
Rejseholdet er etableret i et samarbejde imellem Børne- og undervisningsministeriet og KL med målsætningen om at understøtte udviklingen af samarbejde mellem FGU-institutionerne og den kommunale ungeindsats ift. den fælles opgave om at få flere unge i uddannelse eller job.
Direktør Jørgen Ravnsbæk fortæller: ”Vi hilser initiativet omkring rejseholdet meget velkommen og håber, rejseholdet kan få indsigt i det fælles arbejde, der er omkring målgruppen på FGU med henblik på at styrke den fortsatte implementering af FGU-sektoren. Jeg vil opfordre mine kollegaer på de øvrige FGU-institutioner til at gøre det samme, så vi medvirker til, at rejseholdet får bedst mulig indsigt i, hvordan vi styrker FGU-sektoren fremadrettet og samtidig får vist, hvor langt FGU, som sektor er kommet på de relativt få år, som vi har eksisteret ”.
På rejseholdets besøg den 26. januar 2024 præsenterede FGU Nordvestsjælland i samarbejde med de 3 kommuner (Holbæk, Kalundborg og Odsherred) en foreløbig status på det gode og konstruktive samarbejde omkring den ungegruppe, som er i målgruppen til FGU. Samtidig drøftede vi nogle af de udfordringer, som vi kan møde i et samarbejde, når der skal arbejdes på tværs af ministerier og bekendtgørelser.
Der er stort engagement, vilje og tillid i samarbejdet imellem FGU Nordvestsjælland og de 3 kommuner. Både Holbæk, Kalundborg og Odsherred kommuner er tæt på FGU og har indsatser placeret ude på FGU afdelingerne. Alle var enige om at nærhed og en fortsat fælles intention om at arbejde tæt sammen omkring ungegruppen, er en af de bærende kræfter for den fortsatte styrkelse af FGU-tilbuddet til de unge.
Til oplægget var FGU Nordvestsjællands direktør og de tre skoleledere samt repræsentanter fra de tre kommuner, Rejseholdet, KL og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.
FGU Nordvestsjælland har været til temadag hos STUK - Temaet er motivation og mestring for unge i udsatte positioner.
Vi fortæller om vores store projekt Bedre Mental Trivsel og har fokus på alle de gode trivselsindsatser vores fantastiske lærere og vejledere i øjeblikket udvikler og arbejder med sammen med vores elever rundt omkring på de tre skoler.
Projektet er fondsstøttet og indgået i samarbejde med PsykInfo Region Sjælland, Region Sjælland, Egmonts Fondssekretariat, Nordea-fonden, FGU Danmark, Ventilen Danmark, CeFU - Center for Ungdomsforskning og Modstrøm
FGU Nordvestsjælland havde tidligere på ugen besøg af Rotary – temaet var Frivillige Erhvervsmentor, som er et af de mange gode tilbud, vi har til vores elever. Ordningen skal sikre en god overgang til job eller uddannelse.
Den frivillige erhvervsmentorordning er et initiativ i samarbejde med Foreningen Lige Adgang, og vi søger hele tiden nye Erhvervsmentorer, som har lyst til at stille sig til rådighed for et ungt menneske og dele ud af sin erfaring, netværk og være en hjælpende hånd.
Kontakt os for mere info eller tilmeld dig her: https://www.ligeadgang.dk/bliv-mentor/
Stort tillykke til 2 af vores produktørelever:
Vi er glade for at meddele, at Max Poulsen og Mikela Kjær har brillieret og bestået grundforløb 2 til Produktøruddannelsen med en imponerende indsats, der svarer til et solidt 10-tal.
Skoleleder Jimmi Theis Jensen og faglærer Alan Stensbjerg er meget stolte af deres præstation.
Max fortsætter sin faglige rejse ved at tilbringe de næste 14 dage i praktik hos NOV i Kalundborg, mens Mikela skal i praktik hos Profilmetal i Slagelse.
En stor tak sendes til begge virksomheder for at åbne dørene for vores dedikerede elever.Vi håber, at Max og Mikela vil efterlade et positivt indtryk under deres praktikophold, og at virksomhederne måske kunne overveje at tilbyde dem en læreplads som produktør i fremtiden. Produktøruddannelsens grundforløb 2 udbydes med stolthed på FGU Nordvestsjællands afdeling i Svebølle i tæt samarbejde med Processkolen (NEG).
I et samarbejde mellem FGU NVS (Forberedende Grunduddannelse Nordvestsjælland), Havnene i Odsherred og Dansk Handicap Forbund har elever fra FGU i Fårevejle bygget handicaptilgængelige borde/bænkesæt til havnene i Odsherred som en del af deres praktiske undervisning.
Efter en periode med dedikeret arbejde præsenterede eleverne tre prototyper af de innovative bænke ved en fernisering i november 2023. Under arrangementet afprøvede og vurderede Dansk Handicapforbund bænkene, og valgte den der bedst imødekom kravene til tilgængelighed og funktionalitet.
Hvad der gjorde denne indsats endnu mere betydningsfuld, var den uventede indstilling til Handicapprisen i forbindelse med OdsHædring 2024 fra Dansk Handicapforbund, som i dag mødte uventet op for at overraske eleverne med, at de er blevet nomineret til prisen, og er blandt de sidste tre til at vinde prisen.
Rose-Maria fra Dansk Handicapforbund fortæller, at eleverne Abdul og Mataz fortjener anerkendelse for deres arbejde med borde/bænkesættene og for at gøre havnene i Odsherred mere tilgængelige og inkluderende.
OdsHædring er en årlig begivenhed, hvor lokalsamfundet i Odsherred hylder dem, der gør en positiv forskel både lokalt og globalt. At blive nomineret er en anerkendelse af elevernes betydelige bidrag til lokalsamfundet og deres innovative arbejde med at skabe mere inkluderende offentlige rum.
Skoleleder Birthe fortæller ved nomineringen: ”Når man laver et meningsfuldt arbejde ved at producere til andres fornøjelse og glæde, så har det en anden vigtighed. Det skaber anerkendelse og tilhørsforhold, som eleverne vokser af. Det er vigtigt, at vi kan byde ind i det fællesskab og samfund, som vi er en del af, og at vi er i kontakt med virksomheder og foreninger uden for skolen. Det er med til at skabe de succesfulde oplevelser for eleverne.”
Abdul, som er en af de nominerede elever, blev overrasket, da Dansk Handicap Forbund dukkede op med blomster og bevis på nomineringen. Han fortæller, at han er stolt af sig selv, og at det er dejligt, at kunne producere noget meningsfuldt for andre, og som kan skabe glæde.
Direktøren for FGU NVS, Jørgen Ravnsbæk, påpeger med stolthed: "Vores elever har ikke blot skabt kørestolstilgængelige bænke. De har været med til at forme et mere inkluderende samfund. Deres velfortjente nominering til Handicapprisen bekræfter, at vores elevers arbejde gør en vigtig forskel for lokalsamfundet.”
2. februar 2024 får vi den endelige afgørelse til OdsHædringen.
Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser samt FGU Nordvestsjælland kan se frem til en forbedret studie- og undervisningsoplevelse. De to uddannelsesinstitutioner, med afdelinger i Holbæk og Kalundborg, har sikret sig midler fra Nordea-fondens Værkstedspulje på 100 millioner kroner. Pengene er øremærket til at forny og styrke udstyret, hvilket vil gøre skolelivet mere inspirerende for både elever og undervisere.
Læs mere i artiklen: https://www.sn.dk/holbaek-kommune/godt-nyt-for-to-skoler-penge-paa-vej-til-nyt-udstyr/
I dag har der været TOGETHER i Holbæk, som er et løb for elever på Stenhus Gymnasium, Slotshavens Gymnasium, EUC Nordvestsjælland og FGU Nordvestsjælland.
Eleverne blev budt velkommen med Brice Johnson og Skvulp, hvorefter der ventede en dejlig lang gåtur. Der blev sunget fællessang, delt balloner ud og drukket varm kakao undervejs. Dagen sluttede i selskab med Ruben Søltoft, hvor han lavede stand-up.
Formålet med TOGETHER er at bryde grænserne mellem uddannelsesinstitutionerne og herunder styrke relation, opbygge netværk samt fejre mangfoldigheden blandt unge mennesker.
Tak for en god dag og tak til de øvrige samarbejdspartnere Skvulp, Lucerna - Uddannelses, kultur og iværksætterhus, Holbæk Kommune, KSO - Kaiser Sport & Orrtopædi og Holbæk Løbe- og Motionsklub.
I går havde vi besøg af SMVdanmarks uddannelsesudvalg. Vi gav dem et indblik i hverdagen på FGU, og hvad vi gør for den enkelte elev med hensyn til uddannelse og beskæftigelse. For os er det vigtigt at hjælpe eleverne, som har udfordringer med skolen, for at skabe de bedste vilkår for deres fremtid.
Så tak til SMVdanmark for at sætte fokus på vores unge FGU-elever. Sammen kan vi gøre en forskel for de unge og for vores samfund.
Et nyt samarbejde mellem FGU Nordvestsjælland og Nordvestsjællands HF og VUC skal styrke tosprogede FGU-elever.
Er du interesseret i at vide mere om samarbejdet, så læs med her: https://www.sn.dk/holbaek-kommune/nyt-samarbejde-skal-hjaelpe-tosprogede-elever-gennem-uddannelse/
Bedre Mental Trivsel for de unge på FGU Nordvestsjælland
Så er FGU Nordvestsjælland igennem endnu 2 gode dage på Trivselsambassadørforløbet for de ansatte i forbindelse med Bedre Mental Trivsel.
Trivselsambassadørforløbet er sammensat af 5 moduler, og på hvert modul er eksperter inde og fortælle om trivsel, de unge og samfundstendenser. På alle moduler får medarbejderne lov til at bringe egen praksis og egne erfaringer i spil for fælles sparring og vidensdeling.
Dette modul havde overskriften; Vores elever, og vi havde besøg af Psyk Info og ungeambassadører der fortalte om deres egen snørklede vej igennem noget svært. Derudover havde vi besøg af elevorganisationen Modstrøm, hvor fokus var på elevinddragelse og elevdemokrati. På modulet arbejdede vi i teams med trivselsindsatser, og delte viden på tværs af teams for at lære af hinanden.
Det har været endnu et par givende dage, og nu fortsætter trivselsindsatserne på skolerne indtil vi ses til 3. modul i trivselsambassadørforløbet i foråret 2024.
Formålet med projektet Bedre Mental Trivsel er at:
Projektet er fondsstøttet og indgået i samarbejde med Region Sjælland, Egmont Fonden, Nordea-Fonden, FGU Danmark, Ventilen, CEFU, Psyk Info og Modstrøm.
#Nordeafonden #Egmontfonden #FGUNVS #Regionsjælland #Mentaltrivsel #viveddukan #FGUDanmark #Uddannelse #CEFU #Modstrøm #Ventilen #PsykInfo #UVM #Holbækkommune #Kalundborgkommune #Odsherredkommune
En rejse gennem kulturer!
AGU Z, AGU X & Handel og Kundeservice inviterede til fernisering om alverdens kulturer, hvor der var mulighed for at se, lytte og smage på forskellige kulturer.
Inden ferniseringen har eleverne skrevet om Dansk kultur, samt en kultur fra et andet land. Lige fra Japan til Grønland, USA, Syrien, Serbien, Tyskland, Spanien, Frankrig, Tyrkiet, Polen, Indien og mange andre.
Der var mulighed for at røre ved autentiske genstande som sten fra Berlinmuren og Grønlandsk skind. Smagsløgene blev forkælet med alt fra fra amerikanske Oreos til japansk slik, rugbrød fra bageren, indisk brød og meget mere.
Dagen begyndte roligt, men udviklede sig til en sand kulturfest! En stor tak til vores fantastiske elever for deres arrangement i kulturens verden.
Udstillingen "Vi skaber land - land skaber os" på FGU Holbæk, i samarbejde med miljøorganisationen NOAH, udforskede kreative metoder til undervisning om komplekse klimaspørgsmål.
Elever på KREA-holdet præsenterede værker om landskaber og værdikæder i form af smukke akvarelmalerier og et fællesværk.
Initiativet er en del af NOAHs udviklingsprojekt Creative Connections, og vi forventer flere forløb med dem til næste år.
Har du lyst til at vide endnu mere om samarbejdet og udstillingen, så læs med her!
FGU Holbæk skaber forbundne landskaber sammen med NOAH | NOAH
Forleden var et hold friske elever fra Fårevejle på besøg hos Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser i Audebo.
Det var et yderst spændende og inspirerende besøg, hvor engagerede undervisere fortalte om de forskellige uddannelser. Der var også tid til en rundvisning på skolen, hvor eleverne fik vist fine eksempler på forskellige projekter, som elever på NEG er i gang med.
Tak til NEG for at tage så godt imod vores elever.
Fernisering på KREA
Tusind tak til alle jer der mødte op og støttede op om ferniseringen på KREA. Jeres tilstedeværelse gjorde dagen helt speciel.
Vi håber, at både I og vores elever nød besøget på KREA og havde en dejlig dag. Udstillingen gjorde det muligt for eleverne at præsentere deres arbejde og interagere direkte med publikum.
Den imponerende lange kø til udstillingen var ikke blot en succes, men også en drøm opfyldt for enhver kunstner!
Vi er også taknemmelig for Anna fra miljøorganisationen NOAH, som var med os og delte sin begejstring!
Regeringens udspil 'Forberedt på fremtiden II' sigter mod en mere praksisorienteret og elevcentreret folkeskole, baseret på vellykkede erfaringer fra Odsherred Kommune. Odsherred gennemførte et rammeforsøg, der tilbød praksislæring og autentiske læringsmiljøer med rollemodeller, hvilket øgede elevernes motivation og relevans i skolefagene.
Regeringens nye udspil introducerer "juniormesterlære," der giver elever i 8. og 9. klasse mulighed for at tilbringe tid i virksomheder, erhvervsskoler og FGU for at opnå praktiske færdigheder og klarhed om deres karrierevej.
Praksislæring hjælper elever med at forstå meningen med læring og forbereder dem bedre til fremtiden. Det fremmer også fællesskab, relationer og autentiske rollemodeller.
Samarbejdet mellem forskellige uddannelsesinstitutioner letter overgange og giver lokale løsninger. Juniormesterlære vil inkludere en afgangsprøve, der åbner døre til erhvervsuddannelser og videre uddannelse.
Samlet set peger Odsherreds erfaringer og regeringens udspil på en bevægelse mod en mere varieret, praktisk og elevcentreret undervisning i fremtidens folkeskole. Samtidig understreges vigtigheden af samarbejde mellem kommune, folkeskole, FGU og erhvervsuddannelser for at berige elevernes uddannelsesoplevelse.
Jørgen Ravnsbæk, direktør FGU Nordvestsjælland, Ane Stallknecht, centerchef for Børn, Unge og Familie Odsherred i Kommune, og Malene Grandjean, vicedirektør Nordvestsjællands Erhvervs- og gymnasieuddannelser har skrevet et debatindlæg om dette. Læs den her: https://www.a4medier.dk/uddannelse/artikel/praksislaering-og-fremtidens-folkeskole-erfaringer-fra-odsherred
Der er efterhånden sat stort fokus på det maritime miljø i Holbæk og dette sætter sine spor på uddannelsesstederne. Eleverne fra FGU’s maritime linje nyder også den nye hverdag på vandet.
Lyt med i P4 Weekend Sjælland for at høre mere om udviklingen, hvor blandt andet elever og faglærer fra FGU’s maritime linje, samt direktøren Jørgen har stillet op til interview.
Spol videre til 00:27, 01:09 og 01:16 for at høre hele indslaget.
For nyligt havde vi besøg Rybners Tekniske Skole i Esbjerg. De ville høre mere om vores gode samarbejde med Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser, som har forlagt deres korte Produktør erhvervsuddannelse til vores afdeling i Svebølle.
Det blev til nogle gode snakke med faglærer Allan, skoleleder Jimmi og direktør Jørgen fra FGUNVS, samt lærepladskonsulent Michael og virksomhedskonsulent Søren fra Rybners og uddannelseschef Leif fra NEG og uddannelseskonsulent Erik fra Industriens Uddannelser.
Det er dejligt, når vi kan få lov til at dele de gode historier, som gør en forskel for vores elever og det lokale erhvervsliv, samt at udbygge samarbejdet med FGUNVS og NEG yderligere.
I aften er der Mad og Musik arrangement på VærftsCaféen.
Havde du ikke selv muligheden for at komme, har du her mulighed for at livestreame musikken.
Følg linket her: https://events.webstream.dk/page/livekufu-27102023-1900
Musikken starter omkring 20:30.
Rigtig god fornøjelse!
PÅ VEJ repræsenterer et projekt, udviklet i tæt samarbejde mellem FGU Nordvestsjællands skole i Svebølle, Kalundborg Kommunes Jobcenter og den Koordinerede Ungeindsats (KUI).
Formålet med dette initiativ er at øge antallet af borgere, der finder vej til uddannelses- og jobmuligheder.
Her er en succeshistorie fra netop dette projekt:
En borger manglede matematikfærdigheder for at blive optaget på ZBC's Smedelinje, og derfor besluttede vi at satse på en optagelsesprøve ved ZBC.
AGU på FGU NVS bidrog ved at levere forskelligt materiale til optagelsesprøven, så borgeren kunne øve sig på forskellige prøver og matematiske opgaver.
OG Borgeren bestod optagelsesprøven og vil starte på ZBC den 19. januar 2024 ????
Indtil opstarten på ZBC i januar 2024, vil borgeren gå på Industrilinjen hos FGU NVS afdeling Svebølle. Alt er blevet positivt modtaget af vejlederne og underviserne, der har fokuseret på at styrke borgernes faglige kompetencer.
Samarbejdet har fungeret godt og alle har arbejdet hurtigt og været løsningsorienterede, f.eks. i forbindelse med at forlænge borgerens ophold, som vores team på torvet har håndteret effektivt.
FGU NVS’ vejledere og undervisere har været fremragende til at støtte og byde borgeren velkommen.
Et super eksempel på at Sammen kan vi meget mere til gavn for borgerne.
MAD OG MUSIK
Kl. 19 d. 27. oktober
VærftsCaféen sørger for en lækker buffet og Holbæk Kulturskole leverer musikken.
Skal du med?
Det koster kun 100kr. for mad og musik.
Meld dig til via mobilepay. Skriv M&M i tekstfeltet samt navnene på de deltagende. Send til 807380.
Vi glæder os til at se dig!
FGU-elever bidrager til en positiv og inkluderende forandring med handicap-tilgængelige borde-bænke-sæt.
Forleden var der fernisering af de handicap-tilgængelige borde-bænke-sæt, som er bygget af BBA Fårevejle i samarbejde med Havnefogeden Nykøbing Sjælland, Dansk Handicap Forbund og Naturstyrelsen. Vi var også heldige, at borgmesteren kiggede forbi.
Læs mere om historien her: https://www.sn.dk/odsherred-kommune/koerestolsbruger-odsherredbaenken-er-et-godt-faellesskabsprojekt/
I fredags afsluttede musikholdet i Fårevejle deres første HOP–forløb med titlen GENBRUG på Musisk & kunstnerisk produktion.
I forbindelse med deres fredagscafé i Fårevejle afholdte de derfor en udstillingskoncert. Holdet havde lavet en interaktiv udstilling med deres hjemmebyggede instrumenter af genbrugsmaterialer. Til hvert instrument lå en QR-kode, som publikum kunne scanne med deres mobiler og høre instrumentets lyd. Til udstillingen blev der også afspillet en lydfil, hvor alle instrumenters lyde var repræsenteret. Formålet med at bygge egne instrumenter, var at skabe sin egen unikke lyd.
Derudover udstillede de også en formgivningsøvelse, som bestod af en masse tegninger af forme. Eleverne havde udarbejdet en form af ler/ståltråd/papir ud fra et udsagnsord. Den 3-dimensionale rene form, havde de dernæst afbilledet på papir og hængt op. Denne udstilling var også interaktiv fordi, publikum skulle gætte, hvilke ord der lå bag formen og sætte et klistermærke ved ét af de to ord under billedet. Et par elever havde også lavet skyggeskulpturer af genbrugsmaterialer.
Til sidst gav eleverne koncert med deres eget musik.
FGU Maritim blev inviteret til konference af Kystliv Holbæk.
På konferencen blev det fejret, at det er lykkedes at få den fælles nordiske kultur 'Nordiske Klinkbådstraditioner' optaget på UNESCOs liste til beskyttelse af verdens immaterielle Kulturarv.
Eleverne deltog i åbent hus-arrangement og efterfølgende festmiddag på elværket. Tak til Kystliv for invitationen!
Så har AGU-online været på messe igen.
Denne gang var de på messen ”Specialkompasset” i Roskilde Kongrescenter. Uddannelsesmessen er for unge med særlige behov, der har brug for lidt ekstra hjælp og støtte til at finde den rigtige vej videre.
AGU-online er et tilbud til elever, der har udfordringer med at skulle deltage i fysisk undervisning af den ene eller anden grund. Der er fokus på at styrke både elevens faglighed og sociale færdigheder.
Trivselsambassadørforløb på FGU Nordvestsjælland – Sammen skal vi skabe bedre mental trivsel for vores elever.
Det summer af idéer ved bordene – lærere og vejledere er samlet omkring et emne, som vi alle brænder for - hvordan kan vi sammen skabe en FGU, hvor elevernes trivsel og tro på egne evner styrkes?
Vi er nu i gang med Modul 1 på Trivselsambassadørforløbet med fokus på At skabe Trivsel blandt vores elever. Forløbet er en del af projektet Bedre Mental Trivsel som støttes af Egmont Fonden og Nordea-fonden, og er et samarbejde mellem FGU NVS og flere eksterne samarbejdspartnere.
FGU NVS i Fårevejle fik besøg af Bossladies. Her fik eleverne indblik i de mange muligheder der findes indenfor erhvervsuddannelser.
De mødte også Freja, som er tidligere FGU elev. Freja er nu i gang med at uddanne sig til tagdækker på NEG. Freja fortalte om sin vej til uddannelse, som har været præget af tvivl og flere skift, men nu er landet det rigtige sted. Det er en historie, som eleverne i kan spejle sig i, og helt sikkert vil tage med sig videre.
Bossladies er et nationalt forandringsprojekt, som arbejder for at flere piger vil søge ind på erhvervsuddannelserne. På FGU i Fårevejle var der dog også flere drenge, der fandt oplægget fra Bossladies interessant.
I går, d. 13. september, fejrede vi visionsdag i Kalundborg som en del af visionsugen i Nordvestsjælland.
Temaet var generationsperspektivet i det gode liv i Kalundborg Kommune. Fremtidsforsker Marianne Levinsen delte indsigter om generationer, og hvordan de påvirker os både personligt og professionelt.
En inspirerende dag med vigtige indsigter om generationers mangfoldighed og deres betydning for vores samfund
”På vej” er navnet på et nyt initiativ skabt i samarbejde mellem FGU Nordvestsjælland, Kalundborg Kommunes Jobcenter og den Koordinerede Ungeindsats (KUI).
Målet er at få flere unge ind på uddannelses- og jobsporet. Initiativet giver de unge muligheden for at få praktisk erfaring og udforske uddannelsesmuligheder og jobperspektiver.
Vi håber, at initiativet kan inspirere de unge til at vælge deres vej. Vil du vide mere? Læs artiklen i billedet eller følg linket: https://www.sn.dk/kalundborg-kommune/nyt-initiativ-skal-faa-flere-unge-i-uddannelse-og-job/
Dagen startede med åbningen af Visionsugen hos FGU Nordvestsjælland med temaet "Det Gode Liv på Tværs af Generationer" i Odsherred.
Marianne Levinsen, fremtidsforsker og foredragsholder, delte sine indsigtsfulde tanker om generationsforståelse på arbejdspladsen og i samfundet. Begivenheden havde 40 engagerede deltagere, og det var en kæmpe succes!
Fremtidsbazar 2023
Vores FGU-elever deltog i Fremtidsbazar, hvor de blev bekendt med en masse spændende uddannelsesmuligheder. Fremtidsbazar er en stor uddannelsesmesse, hvor alle ungdomsuddannelsestilbud i Holbæk og Odsherred samles under ét tag.
Fremtidsbazaren giver vores elever mulighed for at udforske forskellige uddannelser og få indsigt i diverse karriereveje, så de kan blive klogere på, hvad de vil i fremtiden.
AGU-online deltog i messen "Ud i fremtiden" i Vejle. Messen fokuserede på unge med særlige behov. Her præsenterede vi vores tilbud om online undervisning, som har mange fordele, hvis man kæmper med diverse personlige udfordringer. Elever kan eksempelvis opleve større grad af fleksibilitet og mindre grad af socialt pres, når de kan have undervisning hjemmefra i trygge omgivelser.
Tak til alle, der besøgte vores stand og tog sig tid til at lære mere om tilbuddet. Vi fortsætter vores arbejde med at støtte unge med særlige behov og skabe muligheder for dem. #UdIFremtiden #AGUonline #SærligeBehov #viveddukan #FGUnvs #fgunordvestsjælland #fgu #mitfgu #uddpol #udvikling
Invitation til eftermiddag med fokus på unge og erhvervsmentorordningen.
Hvornår: 27. September 2023
Tid: 16.00 - 17.15
Hvor: Maskinværkstedet, Holbæk Havn
FGU Nordvestsjælland vil i samarbejde med Foreningen Lige Adgang, Holbæk Kommune og Holbæk Erhvervsforum oprette et erhvervsmentorkorps bestående af frivillige erhvervsfolk i Holbæk.
Støttet af Tuborgfondet og Sparekassen Sjælland-Fyn søger vi lokale ildsjæle til at guide vores unge mod uddannelse og arbejde. Vil du være med?
- Husk tilmeldning, da der er begrænsede pladser
Lokalt samarbejde med mening!
Seje FGU-elever fra Fårevejle er gået sammen med Odsherreds Havne og Handicapforbundet for at udvikle Odsherredbænken – et handicapsikret borde-bænkesæt.
Det glæder os, når eleverne får konkrete opgaver, som har en reel betydning for lokalsamfundet. Det er med til at give en følelse af, at kunne bidrage positivt til samfundet. Desuden vil eleverne lære at tage hensyn til forskellige behov og skabe løsninger, der gavner en bred vifte af mennesker.
Læs mere om projektet her: https://www.sn.dk/odsherred-kommune/fgu-elever-skal-udvikle-odsherredbaenk-til-handicappede/
Kick Off for Bedre Mental Trivsel Projekt!
I dag var en spændende dag på FGU NVS, hvor vi alle var samlet til Kick Off for vores store trivselsprojekt, Bedre Mental Trivsel. Vi satte fokus på trivsel og mistrivsel, hvor vi delte egne oplevelser og opfattelser, samt observationer hos og med eleverne.
Dagen mundede ud i, at der i alle teams på tværs af skolerne er blevet udvalgt trivselsindsatser. Disse indsatser vil blive afprøvet, beskrevet og evalueret i løbet af efteråret 2023. Samtidig glæder vi os til at igangsætte vores trivselsambassadørforløb, der strækker sig frem til sommeren 2024.
Vi ser frem til en givende rejse med Bedre Mental Trivsel Projektet, og vi er taknemmelige for fællesskabet og engagementet i dag!
Musikglæde på Plejecenter Samsøvej!
Vi havde en dejlig eftermiddag i dag, hvor Fårevejles skoleband spillede på Plejecenter Samsøvej i Holbæk.
Vi er glade for at sætte smil på beboernes læber på sådan en solrig dag. Musik har en helt magisk evne til at vække følelser og minder, der kan forbinde os på tværs af generationer
Desværre sker det af og til, at vi må tage afsked med nogle fantastiske medarbejdere.
I fredags sagde vi farvel til Merete i Holbæk, der har været med på FGU rejsen helt fra starten. Vi takker for hendes indsat i FGU og overfor eleverne.
Vi ønsker Merete alt held og lykke i fremtiden.
Dagen i Svebølle stod på fælles morgenmad inden kick-off til fredagsløbet.
Skoleleder Jimmi fik budt velkommen og skød løbet i gang.
Derefter blev holdene guidet ud til de spændende poster, hvor der ventede udfordringer, der skulle overvindes, og samarbejde, der skulle styrkes.
Efter løbet blev vinderne kåret, og så ventede der en lækker frokost med grillpølser. Dagen sluttede med bingo banko, og ren hygge! Sikke en dejlig måde at skyde weekenden i gang på.
God weekend!
VISIONSDAG I HOLBÆK
Dato: 14. september 2023
Tid: 13:00 - 16:00
Sted: Værftet
I uge 37 afholdes visionsugen i Nordvestsjælland. Sidste visionsdag er d. 14. september i Holbæk. Dagens tema er fremtidens iværksætteri, og vi sætter fokus på anderledes måder at skabe vækst og drive virksomhed på.
Se programmet og hvordan du tilmelder dig visionsdagen i billedet! Skriv i tilmeldingen, hvilken visionsdag du ønsker at tilmelde dig.
Efter visionsdagen er der netværkscafe fra kl. 16.00 til 17.00, hvor alle er meget velkomne til at blive og møde andre spændende deltagere.
Kom og bliv inspireret til fremtidens iværksætteri!
VISIONSDAG I KALUNDBORG
Dato: 13. september 2023
Tid: 15:00 - 17:30
Sted: Allikelund Gymnasium
I uge 37 afholdes visionsugen i Nordvestsjælland. D. 13. september er vi i Kalundborg, hvor temaet er generationsperspektiv på det gode liv i Kalundborg Kommune. Bliv klog på dine medarbejdere, kunder og elever uanset alder. Forståelse af forskellige generationer er afgørende bådeprofessionelt og personligt.
Vi får besøg af Marianne Levinsen, fremtidsforsker og foredragsholder, som vil dele sine indsigter om din egen og andres generationer.
Se programmet og hvordan du tilmelder dig visionsdagen i billedet! Skriv i tilmeldingen, hvilken visionsdag du ønsker at tilmelde dig.
Vi glæder os til at se dig til en dag fyldt med inspiration og vigtige samtaler om vores fælles fremtid!
VISIONSDAG I ODSHERRED
Dato: 12. september 2023
Tid: 15:00 - 17:30
Sted: Odsherreds Gymnasium
I uge 37 afholdes visionsugen i Nordvestsjælland. Årets tema er det gode liv på tværs af generationer. Vi starter ud i Odsherred d. 12. september, hvor vi skal lære, hvordan vi bedre kan forstå hinanden på arbejdspladsen og i samfundet, uanset alder.
Vi får besøg af Marianne Levinsen, fremtidsforsker og foredragsholder, som vil dele sine indsigter om din egen og andres generationer.
Se programmet og hvordan du tilmelder dig visionsdagen i billedet! Skriv i tilmeldingen, hvilken visionsdag du ønsker at tilmelde dig.
Vi glæder os til at se dig til en dag fyldt med inspiration og vigtige samtaler om vores fælles fremtid!
GÅ TIL Auto, Business & Gourmet i Holbæk
Få en unik mulighed for at gå til Auto, Business eller Gourmet i din fritid! Du får muligheden for at besøge både værksteder og virksomheder! Læs mere om de 3 muligheder i billedet.
Oplev hvor sjovt det kan være at lære nye ting, få nye venner og det bedste af det hele - det er GRATIS!
Der er begrænsede pladser med max. 15 deltagere pr. hold, så tøv ikke med at tilmelde dig allerede i dag på: tilmeld@eucnvs.dk.
Tidspunkter:
GÅ TIL Auto, Business & Gourmet er et spændende samarbejde mellem Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser, Slotshaven Gymnasium, FGU Nordvestsjælland, Holbæk Erhvervsforum og en række lokale virksomheder, B2B Auctions, Det vilde køkken, Brødrene Clausen Automobiler, Asbjørn Biler, Au2parts, Værftscaféen og SuRi.
Stort velkommen til et nyt og spændende skoleår her på FGU NVS!
Vi er glade for at byde både nye og gamle elever velkommen til FGU NVS. Lad os sammen skabe en lærerig og mindeværdig tid. Vi ser frem til at lære jer alle at kende og forhåbentlig skabe en god fremtid sammen!
Så blev det endelig sommerferie!
Vi fejrede sommerferien i Fårevejle med en festlig begivenhed. Atriumgården blev indviet med stor glæde, vores seje musikhold gav koncert og vi fik mad fra en pølsevogn.
I Holbæk og Svebølle var der i fredags dimission, og det var en dag fyldt med stolthed. Der var lækker is, Holbæk afdelingens husband sørgerede for musikalsk underholdning, skolelederne gav tale og der blev uddelt beviser til eleverne.
Nu er det tid til velfortjent hvile, så vi kan blive klar til en masse nye gode oplevelser og spændende aktiviteter efter sommerferien.
Vi ønsker alle en rigtig god sommer.
FGU Nordvestsjælland har på kort tid etableret en spændende og innovativ maritim linje i samarbejde med Kystliv Holbæk, Danske Maritime og Danske Rederier.
Dette samarbejde har gjort det muligt for eleverne at få en unik mulighed for at udforske og lære om den maritime verden.
Læs mere her: artikel
I dag har vi afholdt en fantastisk festival for alle vores elever på FGU Nordvestsjælland! Det var en dag fyldt med sjov, god musik, fællesskab og spændende aktiviteter arrangeret af eleverne samt eksterne aktører.
Eleverne fik mulighed for at udforske, hvad man laver på de forskellige hold på tværs af FGU NVS' 3 skoler.
Derudover fik vi besøg af ActionWorld, hvor eleverne kunne udfordre sig selv med bomperballs og bowcombat. Derudover var House of Momentum også på besøg. De gav et fedt danseshow og fik eleverne med på beatet.
Bedre Mental Trivsel var en del af festivalen, som sætter fokus på elevernes trivsel og flere af aktørerne i projektet var heldigvis en del af dagen, og fik nogle gode snakke med mange af eleverne.
Det var en uforglemmelig dag, hvor vi fejrede fællesskab og trivsel på FGU Nordvestsjælland.
Tak til vores samarbejdspartnere: Ventilen, Region Sjælland, Egmont fonden, Nordea fonden, CEFU, Psyk info, Modstrøm
Se en video fra dagen på vores facebook.
Tillykke til Freja, vores fantastiske lærling i køkkenet på mad og ernæring i Svebølle, som netop har færdiggjort sin uddannelse som ernæringsassistent!
Freja fik sin velfortjente hue på hos ZBC Roskilde. Vi er utroligt stolte, og ønsker Freja alt det bedste på sin videre rejse inden for mad og ernæring.
FGU-elever har bygget årets skulpturbål ved Anneberg!
Seje elever fra Byg, Bolig og Anlæg i Fårevejle har sammen med faglærer Lars Pallesen opbygget dette imponerende Sankt Hans bål, som skal forestille blæretang.
Bålet er primært lavet af genbrugstræ, og med havet som tema, har eleverne brugt billeder af tang fra nettet som inspiration til de fantastiske detaljer, herunder de karakteristiske blærer og hjerter.
Læs mere om projektet her: https://www.sn.dk/odsherred-kommune/fgu-elever-bygger-aarets-skulpturbaal-ved-anneberg/
Ses vi til Sankt Hans i Anneberg Kulturpark?
Vidste du, at FGU Nordvestsjællands direktør, Jørgen Ravnsbæk, er meddebattør på Altinget inden for emner, der vedrører uddannelsessektoren?
Jørgen bidrager aktivt til debatter og diskussioner om vigtige spørgsmål inden for uddannelsesområdet. Hans perspektiver og indsigt er med til at forme fremtiden for vores ungdomsuddannelser og sikre, at vi tilbyder de bedste muligheder for vores elever.
Følg med på Altinget og få indblik i Jørgens synspunkter og bidrag til den aktuelle uddannelsesdebat!
Læs også hans seneste indlæg her: https://www.altinget.dk/uddannelse/artikel/fgu-direktoer-ligesom-vi-har-oekonomiske-vismaend-har-vi-brug-for-et-uddannelsesraad
Er du interesseret i en spændende karriere inden for transport og lager? Så læs med her! Der er i øjeblikket mangel på elever til transport- og lageruddannelserne, og derfor besøgte Allan fra Lager og Transportuddannelsen i Kalundborg FGU Nordvestsjælland afd. Svebølle for at fortælle interesserede elever om uddannelsen. Han ankom i en imponerende lastbil med kran og delte ud af sin viden.
Der starter nye GF2-hold op i august, og med næsten ingen elever er der nærmest 100% chance for at få en elevplads, hvis man er egnet. Kravene til dansk og naturfag er kun gennemførelse (ikke beståelseskrav), og hele uddannelsen er tilgængelig for elever med forskellige udfordringer.
Et af de store fordele ved grundforløbet er, at man får truckcertifikat, varebilscertifikat og førstehjælpskursus. Og det bedste af det hele er, at man på hovedforløbet får kørekort til bil!
Grundforløbet åbner også dørene til mange andre spændende uddannelser. Du kan se hele listen på TUR.dk
Spændende nyheder hos FGU i Fårevejle!
Vi er glade for at byde vores nye skoleleder, Birthe Slott Nielsen, hjertelig velkommen!
Birthe har en værdifuld baggrund som skoleleder i Odsherred Kommune, hvor hun har arbejdet med udskolingselever og været afdelingsleder i Asnæs. Hendes ekspertise spænder bredt inden for læringsområdet, kommunikation og formidling samt ledelse. Birthe er desuden fra lokalområdet og kender derfor Odsherred og vores samarbejdspartnere rigtig godt.
Birthe ser frem til at dykke ned i arbejdet her hos os og lægger stor vægt på, at være en nærværende leder, som er tæt på vores personale. Hun mener, at fællesskab og samarbejde er afgørende for et vellykket fremtidigt samarbejde. Gode relationer er vigtige på alle niveauer af ledelsen og i hele organisationen, så vi kan føle os trygge og støtte hinanden. ”Sammen løfter vi i flok, for vi er afhængige af hinanden.” – Birthe
Men hvorfor valgte Birthe lige FGU i Fårevejle? "Jeg ønsker at udvikle mig, og hvis jeg skulle prøve noget nyt, skulle det være nu. Jeg ser frem til at tilegne mig ny viden, både når det kommer til personlig udvikling og det at dykke ned i et nyt område, møde nye mennesker og indgå i nye sammenhænge."- Birthe. Birthe vil bringe sine ledelseserfaringer og tidligere møde med elevgruppen med sig i sin nye stilling.
Derudover vil Birthe sætte fokus på eleven. Hvad kan eleven, og hvad har eleven brug for? Vi skal være nysgerrige og virkelig forstå, hvordan de har det. På den måde kan vi bedst muligt hjælpe og støtte dem, så de kan finde deres vej i livet og leve et godt liv, hvor de tager ansvar for sig selv. Vores samfundsmæssige mission er at gøre eleverne til aktive medspillere i samfundet, og det kræver vores støtte og tilstedeværelse.
"Jeg ser virkelig frem til at gøre en forskel for elevgruppen igennem lærerne, som har brug for en nærværende voksen og hjælpe dem videre i livet på den bedst mulige måde." - Birthe.
Vi glæder os utroligt meget til samarbejdet med Birthe og håber, at I vil tage rigtig godt imod hende.
Derudover er en tidligere medarbejder Lars vendt tilbage til FGU. Lars der er faglærer på Byg, Bolig og Anlæg fortæller: ”Jeg var ikke færdig med målgruppen. Der er en friere adgang til læringen på FGU og større muligheder for at præge de unge og deres opgaver for at opnå læring.” – Lars. Lars er glad for at være tilbage på FGU efter 2 år.
Sammen vil vi skabe en endnu bedre fremtid for vores elever!
I weekenden er der SKVULP festival!
Glæd dig til en fantastisk weekend fyldt med oplevelser og god underholdning. Du kan finde FGU Nordvestsjælland på SKVULP både fredag og lørdag fra kl. 10-18. Kom forbi og tag en snak med os, hvis du er nysgerrig, eller hyg dig imens du spiller spil sammen med os.
En masse seje elever har været med til at bygge en række møbler til festivalen. De har for eksempel bygget reklamesøjler, indgangspartier og praktiske opladermøbler. Deres talent og indsats vil helt sikkert imponere dig!
Kig desuden forbi Værftscaféen, der serverer lækker mad under hele festivalen. Forkæl dine smagsløg med alt fra pulled pork burger til ToGo chilli con carne. I år har værftet også arrangeret Ginbar!
Caféen har også deres egen koncert scene, Værftscenen, hvor du kan høre en masse god musik – blandt andet FGU’s eget skoleband Stringey Beans, der spiller deres egne sange. Det kan du ikke gå glip af!
SKVULP festivalen er det perfekte sted at tilbringe weekenden med masser af sjov og spænding. Vi ser frem til at se dig der!
I fredags var der Ungekonference i Kalundborg Kommune.
Vores seje elever Laura (Mad og ernæring) og Rasmus (AGU) deltog i panelet sammen med Nina (elev fra den 3 årlige HF). Eleverne delte deres perspektiver, og var med til at gøre publikummet klogere på, hvad det vil sige at være ung.
Deres stemmer var med til at give en dybere forståelse for ungelivet og inspirerede til at tænke på konkrete indsatser, der kan gøre en forskel. Vi er taknemmelige for, at der skabes et rum, hvor de unge bliver hørt og taget seriøst. Det er fantastisk at se, hvordan eleverne kan være med til at skabe forandringer i samfundet og bidrage til at gøre ungelivet endnu bedre.
Projekt Bedre Mental Trivsel er skudt i gang.
Projektet ledes af FGU Nordvestsjælland og skal arbejde for at udvikle FGU-elevers mentale trivsel og bedre vej igennem uddannelse.
Læs mere i artiklen her: https://www.sn.dk/holbaek-kommune/fonde-stoetter-fgu-elevers-trivsel/
Egmont Fonden og Nordea-fonden, FGU Nordvestsjælland, Region Sjælland, elevorganisationen Modstrøm, Ventilen, PsykInfo og Center for Ungdomsforskning samarbejder om at styrke unges mentale trivsel samt vej til uddannelse, mens de er elever på FGU Nordvestsjælland.
Det er en fælles indsats, hvor fondene tilsammen investerer 4,8 millioner i unges mentale sundhed, i perioden fra april 2023 til oktober 2025.
Projektet ledes af FGU Nordvestsjælland og skal arbejde for at udvikle FGU-elevers mentale trivsel og bedre vej igennem uddannelse. Både de fysiske rammer, medarbejdernes viden om de unge, de unges veje til trivsel og de unges sociale fællesskaber bliver en del af projektet, der skal udvikle de bedst egnede metoder for at styrke disse. Lokale erfaringer med at styrke trivsel og de gode veje gennem uddannelse fra FGU Nordvestsjælland vil løbende blive gjort tilgængelig for andre.
Forskere vil desuden følge projektet i hele perioden og dokumentere hvilke virkninger, projektets initiativer har på de unges mentale sundhed og trivsel, og hvilke trivsels-indsatser som de unge føler sig bedst hjulpet af.
”Dette projekt taler direkte ind i hvad mange undersøgelser desværre viser – nemlig at de unge mistrives. Trivsel er en grundforudsætning for både faglig læring, personlig udvikling og ikke mindst for de sociale fællesskaber. Trivsel taler direkte ind i FGU’s DNA, og dette fokus er vigtigt for de unges muligheder for at lykkes” udtaler direktør Jørgen Ravnsbæk Andersen.
Modstrøms bidrag til projektet er at styrke elevernes stemme og elevernes indflydelse gennem elevrådene.
”Vores erfaring er, at elevrådenes kan bidrage væsentligt til den mentale trivsel. Når eleverne bliver hørt og får indflydelse bliver det deres skole, og det giver glæde og stolthed ved at komme i skole. Vi ser frem til at arbejde med elevrådene, undervisere og ledere for at skabe en bedre mental trivsel på FGU Nordvestsjælland” udtaler Ebbe Bertelsen, sekretariatsleder i elevorganisationen Modstrøm, en forening for unge på og omkring den Forberedende Grunduddannelse, FGU.
I Region Sjælland vil vi være fælles om at styrke unges mentale trivsel. De unge har udfordringer, men de har også masser af potentiale og muligheder.
”Det optager os, at elever, lærere og skole involveres i at udvikle metoder, som får det potentiale udfoldet. Målet er at beskrive en række af trivsels-indsatser, som kan blive fast praksis på FGU” udtaler Lucette Meillier, projektudvikler i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.
Projektet er støttet af Egmont fonden og Nordea-fonden der begge støtter unges trivsel og at unge kommer godt igennem uddannelse. Projektet løber foreløbigt frem til 2025.
Konstitueret direktør i Egmont Fonden Heidi Sørensen udtaler følgende:
”Når unge mistrives, er det sværere at lære. Derfor er det helt afgørende, at vi får styrket trivslen blandt unge, så de får bedre muligheder for at gennemføre en uddannelse. Vi håber, at vi kan bidrage til bedre trivsel blandt eleverne nu og her – og at projektet også vil give os mere viden om, hvad der generelt skal til for at øge trivslen og mindske frafaldet, så flere unge i udsatte positioner får en ungdomsuddannelse”
Fondsbidrag:
Egmont fonden |
2.112.004 Mill. |
Nordea-fonden |
2.714.452 Mill. |
I maj 2023 går FGU NVS i samarbejde med elevforeningen Modstrøm i gang med de elevrettede indsatser og de fysiske rammer på skolerne – spændende hvad det udmønter sig i.
Projektledere FGU Nordvestsjælland:
Stine Lovise Pallesen og Louise Hejnfelt
25271516 / 25271558
Så blev det sidste dag for vores certificering af FGU-læreren på FGU NVS.
Vi er i dag alle samlet, undervisere, administration, vejledere m.fl. omkring marginaliserede unge.
På denne kursusdag får vi indblik i den nyeste forskning inden for børne- og ungeområdet, for at vi kan skabe de bedste betingelser for de unges engagement i skolen.
Inddragelse af elevernes perspektiver skal være en naturlig del af undervisningen, og vi skal skabe et undervisningsmiljø, der støtter deres motivation og trivsel, så vi kan give dem lyst til at komme i skole – hver dag.
Vi fik æren af at blive undervist af Laila Lagermann, som har en masse viden inden for pædagogisk psykologi.
Tak for denne gang og for alles deltagelse i certificeringen af FGU-læreren på FGU NVS.
Good Sound Festival
I dag deltager FGU Nordvestsjællands musikhold fra Fårevejle på Good Sound Festival, som finder sted hos FGU NORD i Ballerup.
Festivalen samler FGU’er fra hele landet til en stor fest dag. Dagen byder på en masse god musik i alle genre fra alle de talentfulde elever, som deltager i “battle of the bands”.
Vi krydser selvfølgelig fingre for, at vores skoleband Stringey Beans vinder præmier i konkurrencen.
Det er fedt, hvordan vi kan samles på kryds og tværs af de forskellige FGU skoler, så vi sammen kan styrke fællesskabet og samarbejdet i mellem os.
Nu har vores talentfulde Byg, Bolig og Anlæg-hold fra Holbæk igen været på banen. De har den seneste tid skabt nogle helt specielle møbler til Skvulpfestivalen 2023!
De innovative møbler er bygget til, at du lige kan sidde og slappe af samtidig med, at du oplader din mobiltelefon!
Så kan du nyde festivalens magiske stemning og sikre, at din telefon altid er fuldt opladet, så du kan dele alle dine skønne øjeblikke med venner og familie!
Ses vi til en fællesopladning på Skvulpfestivalen d. 9. juni?
Dagens fredagsbar er stablet på benene med henblik på at skabe en bedre mental trivsel på FGU Nordvestsjællands 3 afdelinger. Alle vores elever er derfor velkommen til at komme og nyde en øl i god stemning. Fredagsbaren er med til at skabe et socialt samvær på tværs af skoler og fagtemaer uden for undervisningslokalerne. Det er et sted, hvor eleverne kan slappe af og lære hinanden bedre at kende. Gennem samtaler og interaktion kan de skabe positive relationer, som er en vigtig faktor for en bedre trivsel.
Det er vigtigt at nævne, at fredagsbaren er et trygt og inkluderende rum for alle. Vi har derfor forsøgt at skabe nogle rammer, hvor alle kan føle sig velkomne og respekterede.
Førsteholdet besøgte i går Roskilde Escape Room!
Det lykkedes holdet at befri det stjålne Mona Lisa og de stjal 430.000 dollars fra Putin. Samarbejde, nysgerrighed, kritisk tænkning og kommunikation var afgørende.
Alle hyggede sig og blev udfordret i gåderne. Turen til Escape Room var en del af de elevrettede indsatser for Bedre mental trivsel. Det var en fantastisk og sjov oplevelse, der styrkede holdets samarbejde.
Vi tror på, at musik kan skabe glæde på tværs af generationer. Det har vores musikhold fra Fårevejle endnu engang bevist.
Sidst holdte de koncert på en folkeskole, og i dag er de taget til plejehjemmet Bakkegården i Hørve. De ældre synes, at det var en dejlig oplevelse og musikken bragte gode minder frem.
Vi er stolte af vores elever som gang på gang stiller sig op og spiller med deres egne sange. Det kræver mod at spille foran et publikum, og de gør det så godt!
Sidenhen er der blevet skrevet en artikel om vores elevers koncert på Bakkegården plejehjem, hvilket vi er enormt glade for. Det er en anerkendelse, når der sættes fokus på vores talentfulde elever, der brænder for det de gør. Koncerten er et perfekt eksempel på, hvordan vores elever kan bruge deres færdigheder til at gøre en forskel i verden omkring dem.
Du kan læse mere om vores elevers koncert på Bakkegården plejehjem i denne artikel: https://www.sn.dk/odsherred-kommune/sang-og-spillede-for-de-aeldre/
"Uddannelsessektoren trænger til en tur i vaskemaskinen", skriver Jørgen Ravnsbæk Andersen, direktør for FGU Nordvestsjælland.
I en tid, hvor vi stadig stiller flere krav til vores unge, er det vigtigt at spørge sig selv, om uddannelsessektoren egentlig passer til de unge og omvendt.
Spørgsmålet er, om vi tør tænke uddannelsessektoren helt anderledes i sin grundform. Læs Jørgens Ravnsbæk Andersens kommentar til netop denne problematik i artiklen her. https://www.altinget.dk/uddannelse/artikel/fgu-direktoer-hele-uddannelsessektoren-traenger-til-en-tur-i-vaskemaskinen
I dag blev der igen afholdt kursus i forbindelse med FGU NVS’ certificeringsprogram af FGU-Læreren.
Kursusdagen fokuserede på de erfaringer, som vi har gjort os de sidste 3,5 år omkring arbejdet med læringsmål, portefolio og prøvehandlinger. Kursusdagen gav indsigt i, hvordan der skabes sammenhæng mellem læringsmål og portefolioarbejdet.
Der blev arbejdet sammen i faglige teams, hvor vi skulle blive endnu bedre til at arbejde med den gode portefolio og evaluering af elevens læring.
Undervisningen blev faciliteret af Rikke Marie fra Implement Consulting Group, som hjalp vores team med HOP-forløb og portefolio.
Tak for endnu en god kursusdag.
Gustav på 16 år fra FGU i Svebølle har lige siden 5. klasse drømt om at stå i et køkken. Men som skoletræt kan det være svært at finde vejen til køkkenet.
Nu har Gustav fået en unik mulighed for at forfølge sin drøm, da han i onsdags mødte op i køkkenet på Dragsholm Slot. Et køkken, der er kendt for at trylle med lokale råvarer. Efter en dag i køkkenet fik Gustav muligheden for at drøfte en potentiel kokkeelevplads med Michelin-kokken Jeppe Foldager.
Gustav ved, at det er en kæmpe mulighed for ham, men han er klar til udfordringen. Hans mål er at blive en gourmetkok en dag, og eje sin egen restaurant.
Vi takker Jesper Zeihlund, som har skabt forbindelsen mellem Gustav og Dragsholm Slot. Jesper gør en indsats for at hjælpe de unge på vej i branchen og forklarer, at madbranchen kan rumme dem, der normalt ikke passer ind, og som ikke kan sidde stille.
Vi ønsker Gustav held og lykke med rejsen mod kokkelivet.
Læs artiklen her: Michelin-kok åbner døren til slotskøkkenet for 16-årige Gustav - Nyhed - Sjællandske Nyheder (sn.dk)
Eleverne har indgået et samarbejde med et hold læger og sygeplejersker, som skal ned til et venskabshospital i Sikonge i Afrika.
I den forbindelse skulle de have en fælles t-shirt, som blev til et elevprojekt for nogle elever på FGU Nordvestsjælland. Eleverne har trykt t-shirts med logoer på til hele holdet. Det har været en spændende proces at skabe t-shirts, som faktisk vil blive anvendt af nogle mennesker, som kommer til at gøre en kæmpe forskel. Se hele processen i billederne. Derudover har de også skaffet kirtler, som ellers var røget til forbrænding, men som sagtens kan anvendes i Tanzania.
Lægerne og sygeplejerskerne rejser allerede i morgen tidlig. De skal 19 mennesker afsted til et distrikt sygehus. Her møder de 3 læger, som dækker et område på størrelse med Jylland. Formålet med turen er, at de skal lære af hinanden. Derfor medbringer de også forskelligt grej, og de vil give lidt undervisning.
Eleverne fortæller, at det har været spændende, sjovt og anderledes projekt, end hvad de ellers er vant til. De synes, at det er fedt, at t-shirtene går til et godt formål, samt har det givet dem en følelse af at være med til at gøre en forskel et helt andet sted i verden.
Vi ønsker lægerne og sygeplejerskerne en rigtig god tur!
I fredags afholdt musikholdet i Fårevejle koncert for elever og undervisere for at fejre et HOP-forløb omhandlende PERFORMANCE. Derudover var der selvfølgelig også lidt påskehygge med lækkerier.
FGU Nordvestsjælland ønsker alle en rigtig god påske!
Miljø og Genbrug KREA holdet fra Holbæk har lavet en forårsudstilling på Holbæk bibliotek.
KREA holdet har gennem et par uger arbejdet med at sammensætte forskellige materialer til at skabe rumlige figurer ud af et fladt genbrugsmateriale herunder bøger og nodehæfter, som holdet fik tildelt af Holbæk bibliotek, som en del af deres samarbejde.
Udstillingen har hovedoverskriften "Forår", så der er masser af sommerfugle og blomster, men også smådyr foldet af papir.
Du kan selv opleve elevernes udstilling på Holbæk biblioteket helt frem til d. 30/4. Ses vi?
I Politikken kan man i dag læse gode historier fra FGU, hvor tidligere elever fortæller om at være kommet videre i uddannelse. Dette er en fantastisk nyhed, da det sætter spot på, at FGU virkelig kan noget og hjælper de unge videre til deres næste skridt i livet. Her er f.eks. Melanie Rasmussen, som i folkeskolen havde svært ved at sidde stille. Hun valgte FGU, hvor hun kunne komme ud og bruge hænderne. Nu er hun færdig på FGU og i gang med at uddanne sig til bygningsmaler på ZBC i Slagelse. Hun fik det skub og den hjælp hun manglede for at finde en vej videre efter folkeskolen som passede til netop hende og som fokuserede på alle hendes kompetencer. Hvilket vi, på FGU er stolte af. Analyser viser faktisk, at tre ud af fire tidligere FGU-elever har fundet en retning og er på vej mod at opnå deres drømme. Det er både inspirerende og opmuntrende for de nuværende elever og for alle os andre.Det viser nemlig, at der er håb og muligheder. Det er godt at se, at politikken anerkender og rapporterer om FGU's succeser. Dette vil forhåbentlig medvirke til, at flere unge ser FGU som en reel mulighed for at få en uddannelse og opbygge deres fremtid. Læs artiklen her:https://politiken.dk/indland/uddannelse/art9263581/Udfordrede-elever-stortrives-på-ny-uddannelse
I dag har holdet fra musik og kunstnerisk produktion fra Fårevejle været en tur forbi Nørre Asmindrup skole for at holde koncert.
Børnene var glade, og de skulle selvfølgelig have autografer bagefter.
Vores musikelever kan nu holde en velfortjent weekend!
Produktøruddannelsen er på vej til Kalundborg. FGU og Nordvestsjælland Erhvervs- og Gymnasieuddannelser har samarbejdet om at få uddannelsen til Sjælland.
Mikkel fra FGU i Svebølle er tyvstartet på uddannelsen, der først officielt starter til sommer. Han fortæller, at han allerede er godt tilfreds med den og har fået en masse grundviden på kort tid.
Uddannelsen varer kun halvandet år. Den skal hjælpe de unge, der ikke kan eller vil tage en længere uddannelse. Derudover bidrager den med arbejdskraft til virksomhederne i området.
Læs mere om uddannelsen og Mikkels historie i de følgende links:
Ny erhvervsuddannelse bliver prøvet af - TV-Kalundborg
Mikkel er tyvstartet på ny kort erhvervsuddannelse: - Det er fantastisk, at det ikke tager flere år | TV2 ØST (tv2east.dk)
I dag bliver der igen afholdt kursusdag i forbindelse med FGU NVS’ certificeringsprogram af FGU-Læreren.
Vi får igen besøg af Dorte Ågård, som arbejder med og forsker i ”klasser” og ”klasserumsledelse”
Vi skal i dag arbejde med god ledelse af læringsrummet. Det kræver både autencitet, relationelle- og personlige kompetencer koblet sammen med tydelighed og struktur. Der er derfor fokus på at styrke disse kompetencer og blive bedre læringsledere. Vi skal derfor finde ud af, hvordan en lærer både kan styre og rammesætte undervisningen for et FGU hold. Og hvordan man kan kommunikere og være i kontakt med holdet, samtidig med at se den enkelte elev.
Det bliver en spændende og lærerig dag ????
I går var der ‘Operation Ha’ det godt’. Ungdomsuddannelser over hele landet sætter fokus på unges mentale trivsel.
'Operation Ha’ det godt’ udspringer af P3 Missionen, der igennem hele 2023 undersøger, hvad vi skal gøre mere af for at styrke unges mentale trivsel.
Dagen blev derfor brugt på at finde ud af, hvad det vil sige at have det godt, og hvad vi kan gøre sammen for at trives endnu bedre med hinanden. Derudover også hvilke rammer skolen kan skabe for forbedre de unges trivsel.
Få mere viden om projektet ved at se videoen: https://www.dr.dk/p3/p3-missionen/her-er-kick-videoen-til-operation-ha-det-godt
Mads blev i fredags færdiguddannet Gastronom med speciale i cater på ZBC i Roskilde. Mads har gennemført sin uddannelse i vores køkken i Svebølle som en FGU baseret erhvervsuddannelse, hvor skoleforløbet ligger på erhvervsskolen (ZBC) og praktikperioden ligger på fgu.
Mads fik ydermere overrakt mesterkniven på ZBC, som er en særlig udmærkelse på skolen.
Vi et stolte af Mads. Stort tillykke fra FGU NVS.
Så blev det endelig marts. Det betyder at Værftscaféen har åbent igen og vi har sådan savnet den lækre mad. Der er kommet 3 nye retter på menukortet. Skal du forbi for at smage dem?
Når du spiser på Værftscaféen støtter du samtidig unge mennesker i et meningsfuldt arbejde. Her får de unge mulighed for at prøve kræfter med arbejdslivet. På cafeen arbejder de med tilberedning af maden og med at servicere gæsterne på caféen. Caféen ledes af professionelle mad- og køkkenkyndige medarbejdere fra FGU Nordvestsjælland.
I går blev der afholdt FGU-Cup i Korsør.
FGU i Holbæk stillede med et stærkt fodboldhold på tværs af skolens hold. De startede med det indledende puljespil, hvor de gik videre til kvartfinalen. Kvartfinalen var en vaskeægte gyser, som endte ud i overtid med straffesparks konkurrence. Holdet gik videre og nåede i semifinalen. Det blev til en rigtig flot 3. plads, som eleverne kan være meget stolte af!
FGU – Syd og Vestsjælland stod bag arrangementet, hvor alle landets FGU skoler var inviteret. Det var en fantastisk dag, hvor eleverne kom hinanden ved, på kryds af holdene og de forskellige FGU skoler. Der ses frem til revanche næste år.
Desværre er unge mennesker overrepræsenteret i ulykkesstatikken ude i trafikken. Derfor har der i dag været fokus på netop dette. Eleverne har fået oplæg om de typiske fejl, som unge mennesker begår i trafikken herunder brug af selen, alkohol, uopmærksomhed og fart. Derudover har eleverne arbejdet med en ulykke og lavet forskellige dilemmaøvelser, som satte tankerne i gang. Til sidst var der oplæg fra en pårørende, som fortalte sin personlige historie om at miste sin storebror i en ulykke.
Det var en tankevækkende og rørende dag, og vi håber, at eleverne nu føler sig mere klædt på til at træffe de rette valg i trafikken.
De sidste 3 dage har der igen været afholdt kursusdage i forbindelse med FGU NVS’ certificeringsprogram af FGU-Læreren.
I denne omgang var der fokus på en praksisrelateret tilgang og konkretisering af læringsmål.
FGU NVS underviser efter de helhedsorienterede- og praksisnære undervisningsprincipper, som ligger til grund for skolens HOP-forløb. Kursusdagene bød derfor på en styrkelse af brugen af HOP guiden.
Derudover skulle underviserne kigge ned i, hvordan de underviser i deres fag og konkretisere målarbejdet, så det også kan forstås og anerkendes af eleverne.
Tak for 3 indsigtsfulde dage.
For nogle år siden valgte Bilal fra Rørvig Centret at få EGU-elever fra FGU Nordvestsjælland i praktik hos ham. Nu er hans anden elev i gang med forløbet. Bilal arbejder som pedel, og eleven arbejder side om side med ham.
Hvorfor elever fra FGU?
Elever fra FGU har brug for virksomheder, som giver dem chancen for at komme ud og prøve kræfter med virkeligheden. Dette var blandt andet en af grundende til, at Bilal kontaktede FGU.
”Det er dem, der er lidt mere sårbare og dem, der ikke har haft en alt for nem start. Det er dem, der skal have chancen hos mig” – Bilal.
FGU-eleven er på et EGU-forløb, som er en praktisk uddannelse med stor vægt på virksomhedspraktik. Derfor er det vigtigt, at der er virksomheder, som vil åbne deres arme og tage eleverne ind, så de kan få noget hands on erfaring.
Eleverne kan have forskellige udfordringer, såsom ADHD, autisme og angst, og mange af dem har oplevet at blive sat i en bås og ikke føle sig god nok. Af forskellige årsager kan det derfor til tider være en udfordring at arbejde med eleverne. Dette er dog ikke noget, som skræmmer Bilal.
”Der må godt være lidt udfordringer. Jeg kan godt lide at se deres små sejre. Det tager tid, men at se udviklingen i dem, er det, jeg lever på… Det der driver mig, det er, at jeg selv har været på den anden side” – Bilal.
Bilal har mange personlige erfaringer med individer, som har udfordringer som elevernes. Denne erfaring tager han med sig i håndteringen af dem. Hertil påpeger han, at det kræver, at en arbejdsgiver har et personligt overblik og overskud til at omfavne eleven.
”Det er vigtigt at sætte sig ordentligt ind i det. Man skal se eleverne for dem de er, lytte til dem og være tålmodig” – Bilal.
Når du får FGU-elever i praktik i din virksomhed, så er der i forvejen lavet lidt forarbejde. Inden forløbet vil du være afklaret på, hvilke arbejdsopgaver eleven skal lære at løse, du har opstillet mål med elevens EGU-vejleder, og du får en elev, som er interesseret i netop dit fag. Hos Bilal arbejder han sammen med eleven side om side og står altid tilgængelig til at guide, når der skal udføres opgaver. Bilal fortæller også, at han forventer, at eleverne er imødekommende, åbne for udfordringer og ikke mindst ærlige, hvilket er det, som han i høj grad også oplever at blive mødt af i hverdagen.
De små succeser i hverdagen
I Odsherred kan der godt være lange afstande og mangel på offentlig transport på de rette tidspunkter. Derfor kan det også være en udfordring for eleverne at møde op. Det oplevede Bilal også med en af hans elever.
”Jeg kender det godt selv, så nåede man ikke lige bussen, og så er det nemmere at blive hjemme. Men så holdte der lige pludselig en irriterende chef udenfor døren, og dyttede indtil han kom ud. Så blev han nødt til at komme med” – Bilal.
Bilal satte derfor personligt tid af til at hente eleven, men var også klar over, at det ikke kunne fortsætte sådan. Problematikken resulterede i en bevilling til et kørekort til eleven. Eleven bestod teori og køreprøve, og pludselig var det ikke så svært at møde på arbejde længere.
Bilal oplever, at eleverne tager kæmpe udviklingsskridt, imens de er hos ham, og det skaber værdi både for ham personligt og for virksomheden. Dette er heller ikke noget, som eleverne lægger skjul på.
”Jeg får at vide, at jeg har rykket dem kilometer afstande, og at de skylder mig alt”- Bilal.
Det rette match
Som arbejdsgiver vælger du selv, hvilke elever du ønsker at have til samtale, og hvem du så ønsker at få i praktik. I starten er der f.eks. mulighed for erhvervstræningsaftale i et par uger, så arbejdsgiver og elev kan se hinanden an, inden der tegnes praktikaftale. Bilal fortæller, at en god kemi er ekstremt vigtigt for udvælgelsesprocessen. Du arbejder side om side med eleven, og derfor er det godt at have et godt forhold til hinanden. Derudover handler det også om at finde den rette elev til de rette opgaver.
Det praktiske
Processen er lige til.
Med en EGU-elev er forarbejdet lavet. Din virksomhed ved derfor på forhånd, hvad de kan. Eleven kan være tilknyttet din virksomhed i op til 2 år og skifter mellem at være i virksomheden og være på skole, hvor de blandt andet får nogle relevante færdigheder og kvalifikationer (f.eks. AMU-kursuser), som de kan benytte sig af i deres arbejde. Eleven vil derfor være på arbejdspladsen 2/3 af tiden. I praktikperioderne betaler din virksomhed elevløn, som svarer til reglerne/satserne efter gældende overenskomst på området. Når eleven er på skoleophold på FGU eller andre skoler, får eleven skoleydelse. Dermed betaler din virksomhed kun løn til eleven i praktikperioderne.
Kunne du være interesseret i at arbejde med en EGU-elev og selv skabe værdifulde succeshistorier med et ungt menneske, så kontakt den lokale EGU-vejleder i Odsherred Kommune.
Lis Arevad på telefon 2527 1574 eller mail lia@fgunvs.dk
Turen op i det 45 meter høje Skovtårn var grænseoverskridende, men alle kom med til tops og kunne tage succesen med sig hjem. Bagefter kørte de videre til Femern-Belt Tunnellens byggeri, hvor de fik en guidet rundtur og et oplæg fra en elevansvarlig. Eleverne fik indblik i hele processen omkring byggeriet, de mange forskellige brancher der er brug for, samt muligheden for elevpladser m.m.
På turen fik de gensyn med en tidligere elev fra FGU NVS. Eleven er nu i lære som struktør og en del af Femern byggeri. Dermed fik eleverne indblik i, hvordan livet kan se ud efter FGU.
Både inden og efter turen har eleverne arbejdet med opgaver om Femern og Skovtårnet i dansk og matematik. Kombinationen af det praktiske og boglige giver større motivation for eleverne, da de bedre kan relatere til det faglige.
For første gang har DM i Skills budt på et særligt event for FGU-elever. Byg, Bolig og Anlæg-holdet fra FGU i Holbæk, havde æren af at deltage i konkurrencen. Eleverne konkurrerede i at lave bæredygtige byggerier, hvor der blev bygget produkter af genbrugstræ.
Eleverne havde en fed tur til Fredericia i går, hvor arrangementet fandt sted. Det var en stor oplevelse og holdet kæmpede alt hvad de kunne.
Desværre blev det ikke til en sejr i denne omgang. Holdet tog det pænt, og de trøstede sig med en tur på MacDonalds. Nu er de blevet klogere, og ved hvad konkurrencen indebærer og de vender stærkt tilbage igen næste år.
Vi er glade for, at Skills Danmark har sat fokus på FGU, da vi jo netop er en trædesten til en erhvervsuddannelse.
I dag har vi været på uddannelsesmesse i Køge, hvor eleverne har haft mulighed for at komme rundt og høre om en masse forskellige uddannelser. Vi har også haft vores egen bod hvor AGU-online blev præsenteret, og hvor unge har været forbi for at høre om mulighederne hos os. Alt i alt en super god dag.
Der er fuld gang i den på Værftcaféen lige indtil vi åbner igen d. 1 marts. Der er lige nu ved at blive taget billeder af alle de nye lækre retter, som kommer på det nye menukort. Eleverne har nydt at være en del af processen og glæder sig til at åbne for de glade gæster igen.
Eleverne på Byg, Bolig og Anlæg i Fårevejle arbejder pt. på et projekt med skydetårne, som skal bruges i forbindelse med jagt.
Indtil videre har de bygget 2 tårne, og yderligere 3 bestillinger venter på at blive lavet. Skydetårnene er bestillinger fra eksterne kunder, hvilket tydeligt giver eleverne en anden motivation og gejst, når de ved at deres produkter skal ud af huset. De går til opgaven med godt gå på mod, nysgerrighed og en interesse for produktet.
Senere i projektet venter der matematik- og danskopgaver, som omhandler projektet med skydetårnene. På den måde bliver der sammenhæng mellem det praktiske på værkstedet og den mere boglige del. Det er med til at gøre det lettere for eleverne at relatere til opgaverne.
Victor som er elev, har fortalt os, at ”Det har været sjovt og udfordrende at være en del af projektet. Selvom det er tungt arbejde, har vi som gruppe løftet opgaven”. Victor glæder sig desuden til, at skulle med ud og opsætte skydetårnene.
Denne gang med fokus på professionelle læringsfællesskaber, vi havde fornøjelsen af at have Dorte Ågård som underviser og facilitator for dagens program.
I teams samarbejdes der om elevernes læring og trivsel, og derudover skal der i fællesskab være fokus på den enkelte elevs vej dertil. Det kræver blandt andet et tæt lærersamarbejde, samt en god forståelse for hinandens praksis.
Af flere omgange blev der diskuteret relevante spørgsmål om samarbejdet, som gav gode ideer, refleksioner og nye fælles indsigter i de fremadrettede fokusområder.
Alt i alt en rigtig god dag
De sidste 3 år har Ungdommens Røde Kors lavet Livsmestringsforløb/Life Skills på FGU. Forløbene bestod af Ung-til-Ung workshops, hvor elevernes personlige og sociale kompetencer var i fokus. Forløbene var en kæmpe succes.
I sidste uge var 3 medarbejdere fra FGU til Ungdommens Røde Kors' afslutningskonference, hvor projektets gode resultater blev præsenteret.
Projektet blev finansieret af Det Obelske Familiefond, og resulterede i at over 1100 unge på landsplan har været igennem Life Skills forløb, som har kørt på FGU, i klubber, udskoling m.fl.
Ungdommens Røde Kors søger pt. midler til det videre arbejde med Life Skills - nu med fokus på FGU. Vi håber derfor, at succesen kan fortsætte.
Svebølles elever har for nyligt givet deres bidrag til en kreativ konkurrence af Bryd Tavsheden, som sætter fokus på voldsudsatte.
Det resulterede i projektet ”Nallerne fra ballerne”.
Eleverne fra fagtemaerne Byg, Bolig & Anlæg, Motor & Mekanik, Industri samt AGU har samarbejdet om projektet. Eleverne har taget ansvar for processen og samarbejdet succesfuldt. Vi håber derfor, at bidraget kan sikre en sejr i konkurrencen.
Følg med på linket her for at se de nominerede i konkurrencen. De endelige vindere findes i februar 2023 https://brydtavsheden.dk/kk22/
Se resultatet i billederne!
FGU i Holbæk og Svebølle lagde i onsdags hus til de politiske udvalgsmøder for Kalundborg Kommune og Holbæk Kommune. Udvalgene fik selvfølgelig en fin rundtur på skolerne og fik serveret lækkert mad.
Derudover præsenterede direktøren Jørgen og skoleleder Jimmi FGU NVS for udvalgene, samt fortalte om vores projekt Bedre mental trivsel hos unge på FGU. Et projekt, som i snart kommer til at høre meget mere om.
Nationalt Center for Lokale Fødevarer har hele tiden haft til mål med at arbejde med uddannelser. Det er især akut nødvendigt i forhold til at fremtidssikre fødevareerhvervet generelt, men det tager tid.
FGU Nordvestsjælland, NCLF, ZBC og Roskilde Universitet fik i tirsdags 1 million fra Region Sjælland til et pilotprojekt om nye uddannelser, der matcher et ikke industrielt fødevaresystem. Ideen opstod af et åbenlyst behov, som FGU Nordvestsjælland arbejdede videre med. Det kommer primært til at foregå i Odsherred Kommune, Holbæk Kommune, Kalundborg Kommune og Sydsjælland.
Vi har samlet en stærk partnerkreds og taget et kæmpe skridt i retning mod noget nyt og spændende som klæder fremtidens behov.
Læs hele artiklen på SN.dk
Som produktør arbejder du med produktion i industrien på mange forskellige slags virksomheder, der fremstiller alt fra kemikalier til glas, metal og motorer.
Uddannelsen til produktør
Du lærer at klargøre og betjene forskellige maskiner i produktionen. Det kan være forskellige anlæg eller robotter. Det kan også være udstyr til at dreje, bore, svejse og montere med. Du lærer endvidere om lager og logistik, så du kan deltage i styring af virksomhedens lager samt får certifikat til at køre gaffeltruck.
Grundforløbet tages på FGU Nordvestsjælland i Svebølle
Hovedforløbet tages på Processkolen i Kalundborg
Læs mere om uddannelsen her
I 2030 kommer der til at mangle 16.000 SOSU-assistenter på landsplan. Det er derfor afgørende, at der er flere unge som søger ind på uddannelsen nu.
Fredag morgen indgik Kalundborg Kommune, FGU (Forberedende Grunduddannelse) og ZBC (Zealand Business College) en aftale, som skal få flere unge til at uddanne sig som SOSU-assistenter.
Ønsker du at læse mere om begrundelserne og samarbejdet, kan du læse artiklen her: https://www.sn.dk/kalundborg-kommune/ny-aftale-skal-skaffe-flere-sosuer-til-kalundborg/
I dag har vores direktør Jørgen Ravnsbæk været i praktik hos KUI i Holbæk Kommune. Jørgen ses her med KUI-vejleder Kirsten.
Praktikdagen sætter fokus på det tætte samarbejde mellem Den kommunale ungeindsats og FGU til gavn for både elever og medarbejdere. Det var en spændende dag, der gav et godt indblik i de mange forskellige henvendelser, som KUI modtager.
2 af eleverne fortæller, at de under forløbet har haft 6 forskellige HOP opgaver omhandlende viden om bilen generelt, viden om bremser, væsker, støddæmpere og generatorer m.m. Hver af de 6 opgaver har fået hver deres farve, så man kan se forskel på de forskellige opgaver, som de skal igennem. De fortæller også, at når man f.eks. er ordblind, kan det være svært at overskue en lang sort tekst på et hvidt stykke papir, men når der er farver på, bliver det nemmere at skelne mellem de forskellige opgaver. De mener derfor, at farvekoderne er med til at gøre hverdagen lidt nemmere og mere overskuelig.
Både lærer og elever er enige om at farvekoderne har været succesfuldt. Derfor har de på fagtemaet inkorporeret farvekoderne i deres hverdag for at gøre det lettere for eleverne.
Som det kan ses på billedet, har både tekst og autodele fået tildelt en farve for også at skabe sammenhæng mellem tekst og materiale.
At have en fortrolig voksen til at støtte og vejlede en i ens uddannelses-og arbejdsliv, kan være uvurderligt for et ungt menneske. At det ikke er en der er ansat til det, men gør det af egen fri vilje, gør også noget ved det relationelle. Det kan Maibritt Christensen, indehaver af Beauty By M i Vipperød og Celine tale med om. Desuden er det vigtigt for den unge, at det er en voksen med kendskab til netop den branche den unge ser sig selv i.
Maibritt blev kontaktet af Foreningen Lige Adgang da hun havde viden og kompetencer indenfor kosmetologi, og skønhedsområdet og det var præcis den vej Celine ønskede at uddanne sig. Men vejen er en jungle, og hvad skal man vælge og hvilken retning er den rigtige?
Hvem kunne være mere kompetent til at svare på dette end en der har startet sin virksomhed op fra scratch og kender grupper, fagpersoner mm.? – ingen.
Derfor matchede Foreningen Lige Adgang Celine og Maibritt , der blev sat i kontakt med hinanden. Det var et møde der hjalp Celine i gang med hendes drømmeuddannelse som kosmetiker, og grunden til at Celine nu selv tænker på at blive mentor når hun er længere i sin uddannelse.
Foreningen Lige Adgang og FGU Nordvestsjælland har et samarbejde om at matche 90 unge de kommende 3 år, støttet af midlerne fra Tuborgfondet og Sparekassen Sjælland-Fyn. Celine gik 1 år på FGU Nordvestsjælland, hvorefter hendes vejleder henviste hende til muligheden for at få en erhvervsmentor, da Celine ville en anden vej. Møderne var præget af mange snakke, sms-korrespondancer, skrivning af ansøgninger, og ikke mindst en afklaring af hvad der med fordel lægges vægt på i en ansøgning og at rette mindsettet mod alt det man godt kan.
Netop fokus på det positive og alle de små succeser, er det der gør at Maibritt synes at erhvervsmentoropgaven har været en fed ting at være en del af.
Hun udtaler:
”Det der har gjort det fedt er alle de små succeser undervejs.
Det at kunne videregive sin viden og andre kan drage nytte af det, det er bare mega fedt.
Den hjælp jeg har kunnet bidrage med gad jeg da godt selv have haft dengang jeg skulle
vælge vej”
Netop Maibritts udtalelse og overvejelser er måske det der kan få andre til at overveje at blive mentor.
Maibritt og Celine mødtes i gennemsnitlig 4 timer om måneden, hvorfor hun siger at det ikke har været så tidskrævende som man måske kunne frygte.
Når jeg spørger ind til om der er nogen bagsider ved det at være mentor svarer erhvervsmentor Maibritt:
”Ingen – der er ingen men’er. Ville helt sikkert gøre det igen.”
Hvis du har lyst til at vide mere om det at være frivillig erhvervsmentor så kan du læse mere på Foreningen Lige Adgangs hjemmeside.
I Foreningen Lige Adgang arbejder vi med mentorindsatser, hvor vi matcher personer fra erhvervslivet med unge, der går på den Forberedende Grunduddannelse (FGU). Vi matcher den unge med personer, der arbejder inden for den specifikke branche, som den unge er interesseret i at arbejde med og derfor har brug for hjælp og sparring til at finde ud af, hvad man skal gøre for at kunne søge ind på uddannelsen.
Mentorindsatsen har til formål at hjælpe og støtte unge fra FGU, så de også får en plads i det danske erhvervsliv. Det kan være svært at finde ud af hvad mulighederne er, hvis ikke man har et netværk, der kan hjælpe til at guide en på rette vej og få støtte i processen – dette vil Foreningen Lige Adgang gerne give de unge igennem deres mentorindsatser.”
Fakta om det at være mentor:
Hvem er du? |
· Du er min. 25 år gammel. · Du har lyst til at bruge ca. 4 timer om måneden i 6 måneder på et mentorforløb · Du har erhvervserfaring og derfor aktuel viden om din branche · Du er tålmodig og lyttende, men også initiativrig og har lyst til at hjælpe din mentee godt på vej i livet.
|
Hvem er den unge? |
· Under 25 år, går på FGU (Forberedende Grunduddannelse) og har endnu ikke gennemført en ungdomsuddannelse. · Har brug for din hjælp til at udvikle sig personligt eller socialt. · Har brug for afklaring om deres ønsker og muligheder for en fremtidig uddannelse og beskæftigelse. · Mangler gode rollemodeller og netværk til at hjælpe
|
Lyder det interssant, og kunne du tænke dig at høre mere, så kan du læse om Foreningen Lige Adgangs mentorindsatser her; Mentorindsatser – lige adgang og tilmelde dig på følgende link: Tilmeld dig som mentor (kople.io), så ringer Foreningen Lige Adgang dig op og tager en uddybende snak med dig”
Hvad gør jeg, hvis jeg får en positiv selv-, hurtigt- eller PCR-test?
Hvornår kan du ophæve din selvisolation ved påvist covid-19?
Du har ikke symptomer på covid-19
Du har lette symptomer på covid-19
Lette symptomer på covid-19 kan være symptomer som løbenæse, ’kriller’ i halsen, enkelte host m.v., der typisk vil være forbigående, og hvor du ikke føler dig egentlig syg.
Betydelige symptomer på covid-19 kan være symptomer
Betydelige symptomer på covid-19 kan være symptomer som feber, vedvarende hoste eller vejrtrækningsproblemer, og hvor du samtidig føler dig syg.
Læs mere på coronasmitte.dk
DBH FGU NVS
Der var god stemning til efterårets tema-eftermiddag sidste onsdag, hvor FGU Nordvestsjællands tre samarbejdskommuner mødtes.
Eftermiddagen havde fokus på skolens forskelligartede tilbud og på samarbejdet med Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieskoler (NEG) om kombinationsforløb ved overgange til uddannelse på NEG. De fremmødte fra NEG havde medbragt små videoer, hvor nogle af FGU Nordvestsjællands tidligere elever fortalte om, hvordan de oplevede overgangen mellem FGU og NEG.
Vi ser frem til det videre forløb og samarbejde.
Til den politiske debat blev der mulighed for, at både elever og medarbejdere kunne stille en masse interessante spørgsmål om uddannelse, klima og meget mere. Debatten var succesfuld, og næsten 100 elever mødte op med spørgelysten i top. Vi håber, at debatten kunne hjælpe med at give afklaring for, hvor de skulle sætte deres kryds til folketingsvalget i går.
Har du lyst til at læse mere om denne spændende begivenhed, så kan du læse et indlæg fra Nordvestnyt, som var til stede på dagen.
Følg linket her: https://www.sn.dk/kalundborg-kommune/tre-politikere-svarede-paa-unges-spoergsmaal/
I forløbet har eleverne udarbejdet plakater og plancher, som afspejler, hvordan deres identitet, som musikere kunne se ud. På plakaterne ses elevernes coverbilleder, hvor de selv har arbejdet med, hvilket udtryk de ville skabe, blandt andet ved at redigere egne billeder og tænkt over farvevalg. Planchen blev brugt som en brainstorm til at skabe inspiration til plakaten.
Eleverne har derudover omskrevet sange med velkendt musik, som du kan få en smagsprøve på i videoen. Det synes, eleverne har været spændende at prøve, da de skulle være kreative med teksten.
Til sidst har eleverne arbejdet visuel identitet ved at udvælge en karakteristisk verdensperson, som alle kender. Dette skulle blive synligt i forhold til et flyselskab. Hertil skulle eleverne udarbejde en lille jingle. Du kan høre en af dem og se, om du kan gætte, hvilken person de har valgt. Du gør det ved at scanne QR-koden på billedet.
Vi har snakket med 2 af eleverne, som fortæller, at de i forløbet har fået viden om, hvordan man kan promovere sig som musiker via sin identitet og hvordan de kan få identiteten til at stråle igennem.
Eleverne valgte deres eget land efter egen interesse og ønske. Ud fra en brainstorm sammen på holdet kom de frem til forskellige emner, som kunne være interessant at undersøge i forhold til deres valgte land indenfor emner der dækker både dansk og matematik og engelsk. Eksempelvis hovedstaden, indbyggertal, valuta, kultur og meget andet.
Derefter tog holdet på tur og legede, at de skulle ud, og rejse.
Derfor gik turen til Kastrup til Københavns lufthavn, hvor eleverne oplevede både afgangshallen og ankomsthallen for at finde svar på nogle af de emner de skulle bruge til deres projekt.
Turen gik derefter med tog til Tårnby, og så med en bus til Flyvergrillen på Amager. Her fotograferede eleverne flyene, der landede og lettede, samtidig med, at de fik en lækker frokost.
Som afslutning på projektet bliver der udarbejdet en fysisk folder, om de udvalgte lande, så alle eleverne kunne læse om hinandens lande og ”rejser”.
I den forbindelse lærte eleverne en masse layoutmæssige færdigheder. Folderen kan de fremover bruge som en præsentationsportofolio til både dansk, engelsk og matematik.
Projektet havde stor succes, og eleverne var med på legen og synes, at det har været et spændende forløb.
I lyset af den nuværende energi- og forsyningssituation pålægges alle myndigheder og institutioner, som er en del af Børne- og Undervisningsministeriets organisation og ansvarsområde, at indføre de nødvendige energisparetiltag med ikrafttrædelse hurtigst muligt og senest den 1. oktober 2022.
Energibesparende tiltag:
Den 28.9.2022 var vores bestyrelse på rundtur til vores 3 skoler, hvor de fik indblik i de fysiske rammer og et indblik i hvordan underviserne arbejder med HOP-forløb i praksis. Derudover fik de lejlighed til at hilse på nogen af vores søde elever.
Det var en god dag med mange gode input og mange gode drøftelser.
I løbet af uge 37 blev der afholdt visionsdage i Kalundborg, Odsherred og Holbæk Kommune.
Lokalerne var fyldt med god energi og gode ideer. Dagene bød på dialog og oplæg omkring de unge, uddannelse, iværksætteri, arbejdsliv, kulturliv og meget mere.
Vi takker for nogle fantastiske og inspirerende dage.
Signes mor, Lykke Nielsen, er så glad for at se datterens udvikling, at hun skrev til skolen og fortalte, hvordan datteren nu stråler efter de mange sorte år, og at hun har fået så stor tro på sig selv, at hun nu flytter hjemmefra.
AF LOTTE SCHARFF
I flere år af sin barndoms- og teenageår lå 20-årige Signe Lundberg Nielsen oftere i sin seng i stedet for at være i skole og være sammen med sine kammerater. Men hun kunne ikke holde ud at være i skole, hvor hun selv måtte kæmpe for at koncentrere sig om bøgerne og konstant fik dårlige karakterer, mens klassekammeraterne uden problemer bare bøjede sig over opgaverne og løste dem.
”Jeg har været rigtig ked af det i folkeskolen, blandet med en vrede på mig selv over, at jeg ikke kunne stå op og være glad i skolen og til stede, som mine klassekammerater var. Hvorfor kunne jeg ikke have det lige sådan?”, fortæller Signe fra hjemmet i Mørkøv, hvor hun bor sammen med sin far og to livlige puddelhunde, der højlydt og glædestrålende tager imod gæsterne.
”Jeg var generelt meget opgivende dengang”, tilføjer Signe, mens hendes mor, der deltager i interviewet, nikker tungt.
Tunge år for hele familien
For det var tunge år for Signe, og det påvirkede selvfølgelig hele familien, at hun havde det så svært med sig selv, at hun heller ikke formåede at holde fast i de skrøbelige venskaber, hun fik skabt, da hun kom i 7. klasse på den daværende Tølløse Centralskole.
”Udover at jeg havde svært ved at koncentrere mig i timerne med de boglige fag, havde jeg også svært ved at holde fast i mine venner. Jeg stod også helt af ved terminsprøver og eksamener, så mine karakterer svingede meget”, fortæller Signe og fortsætter:
”Det påvirkede mig mentalt, for hvad var der var galt i mit hoved, siden jeg ikke kunne finde ud af at holde fokus?”.
Karaktererne steg markant, da hun kom i 10. klasse på 10. klassecentret i Holbæk. Men Signe havde stadig kvaler med at koncentrere sig. Alligevel begyndte hun på EUC, hvor hun tog første og anden del af grundforløbet som bygningsmaler. Hun nåede også at komme i lære hos to forskellige malermestre. Men det gik heller ikke, fordi hun ikke kunne håndtere hverdagen som malerlærling.
”Jeg kunne ikke få samling på det hele. Så det endte med, at jeg opgav”.
Brikkerne faldt på plads
Signe begyndte derfor at gå hos en psykolog, som hurtigt spottede, at teenagepigen sikkert havde en uopdaget diagnose. En psykiater, som hun blev henvist til, diagnosticerede hende med opmærksomhedsforstyrrelsen ADD.
”Det lettede og fik en masse brikker til at falde på plads hos mig”, fortæller hun.
For nu vidste hun – og familien – at der var en årsag til, at hun havde svært ved at holde fokus og få styr på tankemylderet i hovedet, som fyldte dag og nat.
Blomstrede op hos ’Blomsterpigerne’
I februar i år begyndte Signe som elev på fagtemaet Handel & Kundeservice, bedre kendt som ’Blomsterpigerne’ på FGU Nordvestsjællands afdeling i Svebølle. Og så vendte hendes liv 100 procent.
”Først var jeg lidt skeptisk. Men allerede efter en uge tænkte jeg, at her ville jeg virkelig gerne gå. For min lærer stresser ikke og har respekt for, at man på grund af sin diagnose kan have det svært”, fortæller Signe med strålende øjne.
”Ja, der er sådan en rummelighed på FGU”, indskyder Lykke, og Signer nikker ivrigt.
”I folkeskolen var kravet hele tiden, at man skulle yde noget mere, end man kan. Men på FGU er kravet, at man skal gøre det så godt, man kan. Jeg er rigtig glad for værkstedet og for den måde, skolen håndterer læring og os unge mennesker på”, siger Signe med et smil, der lyser hele hendes ansigt op.
Hvor hun før helst ville ligge i sin seng, og lade livet passerer forbi hende, står hun nu gladeligt op klokken 05.30, og tager toget fra Mørkøv til Svebølle en times tid senere.
Efter bare tre måneders skolegang på FGU Nordvestsjælland stråler Signe nemlig af lyst på livet.
”Jeg går glad i seng og næste morgen står jeg op og er glad for, at jeg skal i skole. Mens jeg har gået på FGU, er jeg gået fra at være helt i sort til at have et håb om, at jeg kan noget, og at der er lys for enden af tunnelen”, fortæller Signe, der også har fået venner på skolen, som hun hænger ud med udenfor skolen.
Skrev takkebrev til skolen
”Vi har fået en helt anden pige herhjemme. Hun er glad, udadvendt, aktiv og social. Hun er også begyndt at konfrontere os, hvis der er noget hun er uenig i. Det har hun aldrig gjort før. Vi går nærmest rundt med armene over hovedet hele tiden, for nu har Signe det samme liv som andre unge,”, fortæller Lykke og sender sin datter et stort smil.
Oplevelsen med at se datteren vokse og blive gladere dag for dag gjorde, at Lykke Nielsen satte sig til tasterne og skrev en mail til FGU Nordvestsjælland, hvor hun af hjertet takkede skolen for, at hendes datter har fået det så godt.
”Før Signe begyndte på FGU Nordvestsjælland, havde jeg aldrig hørt om FGU. Men gudskelov for at FGU eksisterer”, lyder det inderligt fra Lykke Nielsen.
For nu har Signe også fået mod på for alvor at tage fat på sit voksenliv.
”Jeg har lige fået at vide, at jeg fra den 1. juni har fået en af ungdomsboligerne, som ligger bag skolen i Svebølle”, fortæller Signe.
Vores undervisningsform virker
De rosende ord fra Lykke Nielsen lunede både hos lederen af skolen i Svebølle og skolens direktør.
”Det betyder utroligt meget for os og ros luner jo”, siger Jimmi Jensen, der også har sørget for at dele Lykke Nielsens ros med skolens lærere, vejledere og direktør Jørgen Ravnsbæk.
Hos direktøren viser mailen endnu en gang, at FGU kan noget helt særligt, lige som den styrker troen på, at den styrkebaserede undervisning med fokus på elevernes styrker, er den helt rigtige undervisningsform.
”Fordi vi har så meget fokus på den enkelte elev, oplever vi tit, at de får en følelse af at kunne lykkes. For nogle er det første gang efter flere års nederlag i folkeskolen. Og det er dét, FGU kan. Vi kan løfte eleverne på det faglige, men også på det personlige niveau”, siger Jørgen Ravnsbæk, der også sætter stor pris på, at Lykke Nielsen tog sig tid til at skrive til skolen.
Billedtekst: Signe blomstrede op, da hun begyndte på fagtemaet Handel & Kundeservice hos FGU Nordvestsjællands afdeling i Svebølle. Foto: Lotte Scharff
Billedtekst: Lykke Nielsen er så glad for datterens udvikling, at hun skrev en mail til skolen, hvor hun af hjertet takkede for, at hendes datter har fået det så godt. Foto: Lotte Scharff
Billedtekst: Den 1. juni begynder et nyt kapitel i Signes liv, når hun flytter ind i en af ungdomsboligerne bag skolen i Svebølle. Foto: Lotte Scharff
En oplevelse vi aldrig glemmer. Spændende. Oplevelser man aldrig vil glemme. Spanske børn. Søde mennesker. Kærlighed. Billig mad. Palmer. Varme. Paradis. Hygge. Fællesskab.
AF LOTTE SCHARFF
Det vælter ud af munden på de seks elever, når de skal sætte ord på deres måned i det spanske, hvor de med støtte fra Erasmus+ projektet havde fået mulighed for at bo sammen i en lejlighed og arbejde hver dag enten på en skole, i en butik og i en frisørsalon på den kanariske ferieø Fuerteventura.
For der er ingen tvivl om, at det opholdet har gjort et stort indtryk på de seks elever fra FGU Nordvestsjælland, Cenia Larsen, 18 år, Aristote Mushagalusa 17 år, Lucas Bach, 19 år, Celine Eplov Sølling, 18 år, Thea Christiansen, 18 år og Marie Andersen, 18 år, der alle kommer fra et af FGU Nordvestsjællands AGU hold eller fra fagtemaet Omsorg & Sundhed.
Hilser med kindkys
”Der var en dreng på 10 år, som gik i den klasse, hvor jeg arbejdede. Han mindede mig så meget om mig selv i den alder. Og så var han var en guttermand”, fortæller Aristote med et stort smil.
Der var rigtig mange nye ting, de seks FGU-elever skulle forholde sig til og lære under deres ophold i det spanske. Det var alt, lige fra at spise aftensmad sent, vente i lang tid på at få den mad, man havde bestilt, varmen, palmerne, sproget og omgangsformen med andre mennesker.
” Folk var bare så søde og imødekommende. De hilste på én med at et kys på begge kinder”, fortæller Lucas og smiler over hele hovedet ved tanken.
”Åh ja, det savner jeg. Den måde at sige hej på”, lyder det øjeblikkelig fra Celine, der arbejdede i en sportsbutik under opholdet.
Vil huske børnene for evigt
De spanske børn, som fire af eleverne hjalp med at undervise på en folkeskole, kommer de heller aldrig til at glemme.
”Jeg savner allerede den 1. klasse, jeg havde. Da jeg skulle hjem, fik jeg en bunke tegninger og en af pigerne begyndte at græde, da hun skulle sige farvel til mig. Jeg stortudede også i lufthavnen, da vi skulle rejse hjem”, fortæller Cenia, som er parat til at rejse tilbage til Fuerteventura. Nu.
Hun var blandt de fire elever, der arbejdede på den samme skole. Og lige som Cenia, fik de på den sidste dag også masser af tegninger fra børnene på skolen.
”Børnene på skolen, det var en ekstra kærlighed. Jeg gik hjem med to bæreposer fyldt med tegninger og et krus, som fire af dem havde lavet til mig med et billede mig og dem selv på. Det var helt vildt sødt”, fortæller Marie, mens Lucas og Aristote nikker og fortæller, at de også fik flere tegninger fra ’deres’ elever og et halssmykke med et A hængende i.
De fire er også rørende enige om, at der er stor forskel på spanske og danske børn i deres måde at opføre sig på.
”De er mere modne i en ung alder, de er lettere at tale med og så er de søde. De er opdraget fucking godt”, mener Lucas.
Ramt af sygdom
Egentlig var det meningen, at Thea også skulle have været på skolen. Men hun var så uheldig at blive syg med feber og en masse snot, da de ankom til varmen på ferieøen. Og så viste det sig, at skolen ikke var det rette praktiksted for hende.
”Jeg kom til at arbejde i en frisørsalon i stedet for, hvor jeg gik til hånde, fejede gulv osv. Men jeg måtte blive hjemme i lejligheden alene i flere dage, hvor de andre var afsted”, fortæller hun og lægger ikke skjul på, at det var hun rigtig ærgerlig over.
Blev tilbudt arbejde
Som den eneste af de seks elever arbejdede Celine i en sportsforretning. Men også dette match viste sig at være nærmest perfekt.
”Jeg lavede alt andet end at ekspedere kunderne på grund af sproget. Men de var rigtig søde. Faktisk ville de ansatte ikke af med mig. De har også skrevet til mig, om jeg ikke kommer tilbage og arbejder for dem igen. Det overvejer jeg da at sige ja til”, fortæller Celine beskedent.
Lige som de andre, som arbejdede på skolen, fik hun også en masse gaver af sin arbejdsplads.
”De gav mig løbende gaver, hvor jeg har fået to par sko, to par bukser, tre bluser, mad og en nøglering”.
Har meget tilfælles
Inden de seks elever tog afsted til det spanske ferieparadis, kendte de ikke særlig meget til hinanden. Udover at et par af dem går på samme fagtema eller hold. Men ellers ikke. Det er der i den grad blevet ændret på.
”Jeg var inden afrejsen meget usikker på, om vi ville have noget tilfælles og komme godt ud af det med hinanden. Men der gik kun tid, så fandt vi ud af, at vi har meget tilfælles”, fortæller Marie.
Mens de seks bliver interviewet fyger det med kærlige drillerier, indforståede grin, og skub i siden som klart viser, at de med Erasmus+ projektet rejste ud som seks unge mennesker, der ikke kendte hinanden, og kom hjem som seks unge mennesker med en oplevelse for livet i bagagen, og nye nære venskaber.
Billedtekst: En månedsophold på den spanske ferieø, Fuerteventura, er slut for fra venstre: Lucas, Thea, Aristote, Dorte Hahn (der har sørget for at få projektet til skolen),Cenia, Marie og Celine. Foto: Lotte Scharff
Billedtekst: Lucas med nogle af de fine tegninger, han fik af børnene på skolen, hvor han arbejdede. Foto: Privat.
Billedtekst: Celine omgivet af gaverne fra sportsbutikken, hvor hun arbejdede. Foto: Privat.
Skolens elever var guider i menneskehavet omkring Hønghallen i de tre dage, som DM i Skills varede. Og de havde travlt.
AF LOTTE SCHARFF
Man skulle tro at hele Sjælland var draget til DM i Skills. For fredag formiddag, som er andendagen af afviklingen af DM i Skills, er menneskehavet så massivt at uanset, hvor man går, står eller kigger er der mennesker. Især ved hovedindgangen til Hønghallen, hvor den ene turistbus efter den anden sætter et læs af skoleelever af, er mylderet tykt.
Alle som en styrer skoleelever og publikum fra P-pladsen direkte mod hovedindgangen, hvor en jetjager, telte og FGU-elever iklædt skrigorangefarvede veste står klar til at tage imod publikum.
Vi hjælper folk
”Vi hjælper folk til at finde vej. Det kan være til wc’et, hvis deres Q&A kode ikke virker og så deler vi også oversigtskort ud”, fortæller Emma, 18 år, der til daglig er elev på fagtemaet Omsorg & Sundhed i på FGU Nordvestsjællands skoleafdeling i Svebølle.
Hun og holdkammeraten Bianca, 17 år, har – lige som de andre elever fra skolens tre afdelinger – rigtig travlt med at hjælpe og vise vej.
”Jeg synes, det er fedt at komme ud og tale med en masse mennesker. Og hjælpe dem”, siger Bianca.
Mens vi står og taler kommer en lille gruppe af yngre skoleelever hen til Emma og Bianca. De skal lige høre, hvilken vej de skal gå. Og straks tager Emma fat i et af kortene, viser hvor deres destination er og peger og forklarer.
Travle, men hyggelige dage
”Det er hyggeligt at hjælpe folk. Og der er mange, der har brug for hjælp”, siger hun og smiler.
”Ja, der er især mange, der spørger, hvor wc’erne er”, tilføjer Bianca.
”Eller hvilken vej de skal gå for at komme hen til den og den hal”, siger Emma, mens Bianca nikker.
Pigerne har været på benene I Høng siden klokken 07.45. Og om en times tid er er deres vagt forbi, de har fri og så skal de selv ud at kigge på de mange, mange stande, hvor elever fra hele landets erhvervsuddannelser viser deres kunnen i de forskellige håndværksfag.
”Vi skal hen at se pædagogassistentstanden, fordi vi begge gerne vil gå den vej. Bagefter skal vi over i Hal 3 og have smagsprøver”, griner de.
Omkring 50 elever fra FGU Nordvestsjællands tre skoler i Holbæk, Fårevejle og Svebølle har fungeret som guider. De har arbejdet i to hold, hvor det første hold mødte allerede kl. 07.45 i Høng, mens det andet hold møder ind kl. 11.30 – 15.00.
Billedtekst: Emma og Bianca havde travle dage som guider til DM i Skilss i Høng. Foto: Lotte Scharff
I går blev fire underskrifter fra direktørerne for FGU Nordvestsjælland, Jørgen Ravnsbæk, Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasiale uddannelser, Steffen Lund, Odsherred Erhvervsforum, Henrik Andersen og for Odsherred Kommune, viceborgmester Niels Nicolaisen (V) sat og en ny alliance, der skal gavne de unge i Odsherred, er nu en realitet.
AF LOTTE SCHARFF
For UddannelsesAlliancen, som er navnet på alliancen mellem de fire uddannelsesinstitutioner, forening og kommune, skal nemlig i tæt samarbejde stå for at få flere af de unge i Odsherred mellem 16 og 25 år i gang med enten en uddannelse eller i arbejde.
Det skal blandt andet ske ved at de unge kommer i praktikophold hos lokale virksomheder. Erfaringerne viser nemlig, at netop et praktikophold i høj grad er med til at få den unge til at finde sin livsbane i arbejds- og voksenlivet.
Som hun sidder der i stolen med det tykke, mørke hår bølgende om skuldrende, de mørkebrune øjne glimter og de selvsikre smil kommer og går konstant på det smukke ansigt, er det umiddelbart meget svært at tro, at Ghadir har måtte kæmpe hårdt og indædt for at få sit liv på fode. Men det har hun. Og for at vise andre unge, at selv om livet kan være rigtig svært og hårdt, så skal man ikke give op, har den 20-årige kvinde med den iranske baggrund indvilliget i at fortælle sin historie.
AF LOTTE SCHARFF
”I dag er jeg et meget stærkere menneske. Men jeg ville ønske, at det ikke var sket på dén baggrund”, siger Ghadir An-Haqqash, og læner sig tilbage i stolen, mens hun slår ud med armene i en trist gestus.
For nu tegner livet endelig lyst og fyldt med håb for den 20-årige kvinde, der både har været vidne til og på hårdeste vis erfaret, hvordan en voldelig far og en tvangsfjernelse kan sætte dybe ar på sjælen i et ungt menneske.
Siden marts 2020 har hun gået på FGU Nordvestsjælland AGU-hold for at forbedre sine karakterer fra folkeskolen. Det er gået så godt, at hun her i februar begynder på ZBC, hvor hun i de første tre uger deltager i FGU Nordvestsjællands overgangskombinationsforløb, indtil hun er faldet til på den nye uddannelse. Og så er hun netop flyttet ind i sin første lejlighed.
Far slog os med et boldbræt
Ghadir er nummer fire i en børneflok på seks. Hendes forældre var begge kommet til Danmark fra Irak, da hun kom til verden i Høje Taastrup. Men livet i den børnerige familie, hvor farmoren boede et par etager længere oppe i samme opgang, var præget af Ghadir’s fars humør.
”Vi levede i konstant stress. Min mor, mine søskende og jeg var hele tiden i gang med at rydde op eller gøre rent, så vi slap for at høre på min fars råberi. Eller for at han slog os”, fortæller hun.
Netop volden fra faderen oplevede de seks børn og deres mor jævnligt, når faderen mistede tålmodigheden. Ofte blev børnene sat på rad og række i sofaen, hvor de blev beordret til at trække knæene op til brystet og flekse fødderne, så fodsålerne vendte udad.
”Så slog han os på fodsålerne med en vandslange eller et boldbræt. Hvis vi satte fødderne ned, fik vi dobbelt straf. Og lussinger. Men vi var for bange til at sige fra. Nogle gange løb vi op til vores farmor, som så fik stoppet ham”, husker hun tilbage.
Far voksede op med vold
Mens Ghadir fortæller om de rædselsvækkende oplevelser fra sit barndomshjem, får hun koldsved over hele kroppen og må holde en pause, før hun kan fortælle videre. For selv om minderne gør ondt, er det vigtigt for Ghadir at fortælle hele sin historie. Lige som det er vigtigt for hende, at andre forstår, hvorfor hun, på trods af alt, har tilgivet sin far.
”Der var jo også mange positive ting i mit hjem. Min far har ikke slået os børn, fordi han hadede os. Nej, han troede, det var sådan man gjorde, for sådan er han selv vokset op. Min farfar slog sine børn meget, derfor troede min far, at det var den rigtige metode at bruge”, forklarer Ghadir med glødende brune øjne.
Samtidig gik det heller ikke særlig godt for hende i skolen, hvor hendes skolegang begyndte med et nederlag. Ghadir havde nemlig ikke gået i børnehave som lille, og måtte derfor gå 0.klasse om, fordi hun ikke kunne nok dansk, da hun kom i skole.
”Jeg blev mobbet, og jeg syntes ikke, at lærerne tog hånd om den mobning, der fandt sted. Og det sammen med volden derhjemme kunne jeg slet ikke overskue noget, så jeg begyndte også at pjække”, husker hun.
Blev fjernet på et splitsekund
Da Ghadir var 14, ændrede hendes liv sig på et splitsekund. En helt almindelig dag midt i en matematiktime blev hun hentet af skolelederen, der fortalte, at hendes sagsbehandler fra kommunen sad og ventede på hende på skolens kontor. Der sad hendes to yngre brødre på henholdsvis ni og 12 år med nogle andre sagsbehandlere også og venter på hende.
Det viste sig nemlig, at faderen havde indrømmet at han havde slået sine børn.
”Jeg havde jo ellers benægtet det tidligere, og det gjorde jeg igen. Men mine brødre endte med at fortælle, at vi var blevet slået. Så tog de min telefon fra mig, og så fik jeg at vide, at jeg ikke skulle hjem til min mor igen. Så gik jeg i chok og begyndte at græde og græde”, husker Ghadir og får blanke øjne ved mindet.
De tre børn blev ført ud af skolens bagudgang og kørt til kommunens socialforvaltning. Her skulle de en ad gangen tale med en sagsbehandler.
”De blev ved med at ville have mig til at fortælle om min fars vold. Men jeg ville ikke”, husker hun.
Ingen kontakt med forældrene i et år
De tre søskende blev sammen installeret i flere sommerhuse, indtil de blev anbragt på et opholdssted. På det tidspunkt var der gået næsten et helt år siden, Ghadir og hendes to yngre brødre blev tvangsfjernet.
”I den tid havde vi ingen kontakt med vores forældre. Overhovedet. Vi følte os nærmest spærret inde, selv om vi tre søskende heldigvis ikke blev splittet op”, husker hun.
Imens havde kommunen tildelt Ghadirs forældre en familiekonsulent. Det skulle vise sig at være godt for Ghadir og hele hendes familie.
”Familiekonsulenten fik min far til at forstå, at man ikke slår sine børn her i Danmark. Og min far har også undskyldt og lovet os, at han ville gøre det bedre fremover. Det har han gjort. Men vi børn har alle dybe ar på sjælen”, fortæller hun.
Familien blev ødelagt
Efter det første år begyndte Ghadir og hendes brødre at have samvær med deres forældre igen. Men det var svært, for familien var ikke længere den samme, som før tvangsfjernelsen.
”Min familie er blevet så ødelagt af det. Da vi begyndte at have samvær, talte vi aldrig om det. Og i flere år lukkede jeg fuldstændig ned for mine følelser, så jeg ikke kunne mærke min krop. Om vinteren gik jeg i top og short uden at fryse, for jeg havde lagt låg på og havde kun fokus på, at vise, at Ghadir kan klare alt, samtidig med at jeg skulle passe på mine brødre. Det er først nu, flere år efter, at jeg kan mærke mig selv igen”.
Nogle år efter blev Ghadir flyttet til et opholdssted i Holbæk Kommune, hvor hun tog sin 9. klasse. Den bestod hun, selv om hun i havde mistet nogle år af sin skoletid på grund af tvangsfjernelsen.
Fik et alkoholmisbrug
”Men så begyndte jeg at ’fyre’ den af. Jeg havde som muslimsk pige aldrig prøvet at drikke alkohol, men jeg fandt ud af, at alkohol fik mig til at glemme det hele lidt, så jeg kunne få en pause fra det hele. Og så fik det mig til at kunne sove”.
Ghadir begyndte at drikke vodka eller tequila dagligt og fik hurtigt oparbejdet et misbrug. Opholdsstedet opdagede selvfølgelig hendes misbrug og alle supermarkederne i byen blev bedt om, at de skulle forlange, at Ghadir skulle vise sit ID.
”Men jeg havde så meget brug for alkohol, at jeg da bare fik nogle andre til at købe det for mig”, fortæller hun.
Da hun fyldte 18 flyttede hun ind på et kollegieværelse i sin hjemkommune. Men Ghadirs værelse fik hurtigt ry for at være der, hvor festen foregik.
Pas på med at tvangsfjerne
”Det gik jo ikke, så jeg flyttede hjem til mine forældre igen. Og da jeg begyndte på FGU Nordvestsjælland for næsten to år siden, var det for at gøre min skole færdig. Derfor blev jeg boende hos dem i stedet for at bo rundt omkring hos veninder”, fortæller hun.
Mange vil nok undre sig over, at Ghadir flyttede hjem til sin mor og far igen. Det forstår Ghadir også godt.
”I dag bebrejder jeg ikke mine forældre noget. Men det har taget mig lang tid at nå dertil. Jeg synes, at man skal være meget varsom med at tvangsfjerne børn, for der er mange andre måder at hjælpe på. Vi børn blev ødelagt af den tvangsfjernelse, det havde vi ikke behøvet, hvis vi havde kunnet blive derhjemme og have fået hjælp”, mener hun.
Fremtiden ser lys ud
I de to år Ghadir har været elev på FGU Nordvestsjælland har hun fået meget hjælp fra skolen til at finde sine ben igen. Og især har hendes vejleder været en stor støtte for Ghadir.
”Min vejleder har kæmpet en kæmpekamp for mig”, smiler Ghadir, der nu ser meget mere lyst på livet. Forleden gik et stort ønske nemlig i opfyldelse, da hun flyttede ind i sin første lejlighed.
”Det er en rigtig fed lejlighed, hvor jeg er sikker på, at jeg kan stabilisere mig. Og til Og nu til februar er jeg færdig på FGU og skal starte på ZBC. Når jeg har gennemført den uddannelse, kan jeg springe videre til enten sygeplejerske eller pædagogstudiet, som jeg gerne vil uddanne mig til”, siger hun mens de brune øjne stråler af forventningsfuldt.
Og for at ’snuse’ til sygeplejerskefaget, er Ghadir netop blevet ansat i et fritidsjob på Holbæk Sygehus som runner.
Når det nye skoleår begynder i august, er al rygning, brug af snus og el-cigaretter i undervisningstiden en saga blot på FGU Nordvestsjælland. Den røgfri skole er en del af regeringens nationale handleplan, og det vil få konsekvenser, hvis man ikke overholder kravet.
AF LOTTE SCHARFF
En røgfri skoletid skal være med til at sikre et sundt lærings- og arbejdsmiljø for elever og medarbejdere på FGU Nordvestsjælland. Derfor støtter skolen regeringens nationale projekt Røgfri fremtid, hvor ingen børn og unge ryger fra 2030.
Derfor bliver FGU Nordvestsjælland på lige fod med de andre uddannelsesinstitutioner i landet røgfrie i skoletiden. Ligesom røgfri skoletid bliver en del af skolens ordensreglement. Dermed må der ikke ryges nogen former for tobaksmidler, e-cigaretter eller tages snus på skolens matrikel i skoletiden, når man er på tur, ligesom man heller ikke kan gå udenfor matriklen for at ryge.
Vi vil hjælpe eleverne
”Vi forventer ikke, at alle eleverne holder op med at ryge. Men de der vil, vil vi meget gerne hjælpe med at stoppe med at ryge. For undersøgelser viser, at rigtig mange unge begynder at ryge, når de begynder på en ungdomsuddannelse”, siger Gitte Vind, der er pædagogisk leder af FGU Nordvestsjællands Holbæk afdeling.
Derfor tilbyder skolen, at elever kan komme på rygestop kurser. Ligesom skolens fokus vil være at forhindre at flere begynder at ryge i skoletiden samt at hjælpe eleverne med at overholde rygepolitikken og komme godt igennem en røgfri skoletid.
Hvis man ikke overholder røgforbuddet, vil det få konsekvenser, hvor den yderste konsekvens er bortvisning fra skolen.
Du vil skulle varetage matematikundervisning og evt. valgfag på vores AGU-spor (Almen Grunduddannelsen) og PGU-spor (Produktionsgrunduddannelsen), og du skal være indstillet på, at undervisningen tilrettelægges praksis- og helhedsorienteret, da det er vigtigt, at vi skaber undervisning på tværs af fag og i en kombination af teori og praksis, alt sammen i et teambaseret samarbejde ud fra en række didaktiske principper for FGU.
FGU er en forholdsvis ny (Forberedende grunduddannelse) som blev startet op den 12. august 2019 med i alt tre skoler placeret i hhv. Fårevejle, Svebølle og Holbæk. FGU har til formål at udvikle de unge fagligt, personligt og socialt, så de kan gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i gang på arbejdsmarkedet.
Jobbet som matematiklærer på AGU og PGU
Du vil indgå i et lærerteam, hvor du også medvirker til at få de almene fag ud og leve i PGU-temaerne og sikre det niveau i matematik, der skal være. Vi lægger vægt på, at du er fleksibel i dit mindset, kreativ og at du kan undervise bredt og projektorienteret. Dine opgaver vil bl.a. være:
Din profil
Som lærer er du motiveret af at medvirke til, at de unge, vi har på skolen, kommer videre og opnår et fagligt standpunkt, der åbner op for nye muligheder. Du synes, det er spændende at almenfag integreres i PGU, og du kan nikke genkendende til følgende:
Du tilbydes
En spændende og udviklende mulighed i en institution i udvikling, hvor du kan præge og opbygge et eller flere fag. Tiltrædelse i stillingen snarest muligt. Løn efter gældende overenskomst, se løntabel her: www.uddannelsesforbundet.dk/media/5538/fgu-01-04-20-207694_5_0.pdf.
Ansøgning/spørgsmål
Spørgsmål og ansøgning til TransformationTeam ved Jan Hoffmann: jan.hoffmann@transformationteam.dk/tlf. 22 81 84 82. Samtaler vil foregå med skoleleder Jimmi Jensen/Svebølle-afdelingen og gennemføres løbende.
FGU NVS er en selvejende institution og e´n af de 27 FGU institutioner i Danmark, som blev oprettet i forbindelse med ”Aftale om bedre veje til uddannelse og job”. Se mere på fgunvs.dk.
Indrykket 7. oktober 2020
FGU NVS (Forberedende Grund Uddannelse Nordvestsjælland) blev startet op den 12. august 2019 med i alt tre skoler placeret i hhv. Fårevejle, Svebølle og Holbæk. FGU er en ny skoleform for unge mellem 16-25 år, der har brug for at udvikle sig fagligt, socialt eller personligt for at komme videre i uddannelse eller job.
I FGU NVS har vi tænkt undervisning, pædagogik og skolemiljø sammen på en ny og spændende måde. Derfor kan vi hjælpe de unge i den retning, de gerne vil.
Vi søger en tømrer/snedker som faglærer indenfor byg, bolig og anlæg til afdelingen i Holbæk med tiltrædelse pr. 1. december.
Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til byg, bolig og anlæg. Der arbejdes med et afgrænset fagligt område inden for det faglige tema med fremstilling, produktion og service inden for byggeri, anlæg, ejendomsservice og dertil beslægtede fagområder.
Undervisningen er kendetegnet ved arbejde i autentiske rammer med reel produktion, service- og anlægsopgaver, til områderne hørende arbejdsopgaver og kundekontakt med henblik på produktion, afsætning af varer og service- og tjenesteydelser.
Og p.t. har vi et samarbejde med Oplevelsescenter Nyvang om de håndsværksopgaver, der opstår i stedets mange værksteds- og oplevelsesaktiviteter.
Jobbet som faglærer på byg, bolig og anlæg
Du får ansvar for at videreudvikle og gennemføre temaet i tæt samarbejde med det lærerteam, der vil være tilknyttet i Holbæk. Du bliver ansat i FGU NVS som helhed, og vi lægger vægt på, at du er fleksibel og tværfagligt orienteret. Dine opgaver vil bl.a. være:
Din profil
Vi søger en initiativrig og positiv kollega, der er et helstøbt menneske med et styrkebaseret menneskesyn. Du er robust og relationsskabende i kontakten med vore unge og troværdighed, respekt og engagement er grundlæggende værdier for dig. Du kan genkende følgende:
Du tilbydes
Løn, ansættelsesforhold og pensionsordning iht. fællesoverenskomsten mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation/Overenskomstansattes Centralorganisation (LC/OC – fællesoverenskomst) samt Organisationsaftale for lærere mv. ved institutioner for forberedende grunduddannelse (FGU).
Ansøgning/spørgsmål
Spørgsmål og ansøgning rettes til TransformationTeam ved Jan Hoffmann, som medvirker i forløbet.: jan.hoffmann@transformationteam.dk/tlf. 22 81 84 82. Samtaler gennemføres løbende.
FGU NVS er en selvejende institution og e´n af de 27 FGU institutioner i Danmark, som blev oprettet i forbindelse med ”Aftale om bedre veje til uddannelse og job”. Se mere på uvm.dk/publikationer/folkeskolen/2017-aftale-om-bedre-veje-til-uddannelse-og-job.
Holbæk, Fårevejle og Svebølle
Fårevejle
Svebølle
Svebølle
Holbæk, Fårevejle
og Svebølle
Fårevejle
Holbæk
Holbæk
Svebølle
Holbæk
Det er din faglige baggrund, der afgør, hvilket niveau, du skal begynde på.
Læs mere her!