Ordblindeundervisning på FGU Nordvestsjælland

Inkluderende undervisningsmiljø og LST (læse- og skriveteknologi) for alle

Projekt med fokus på ordblindhed og et læse- og skrivevenligt undervisningsmiljø på FGU

Hvad fokuserer projektet på?

Projektet har fokus på at skabe et læse- og skrivevenligt undervisningsmiljø for alle elever på FGU Nordvestsjælland. Gennem viden om ordblindhed, anvendelse af læse- og skriveteknologier (LST) og en inkluderende pædagogisk tilgang vil vi understøtte elever med læse- og skrivevanskeligheder, så de bliver bedre rustet til en ungdomsuddannelse og fremtidige jobmuligheder.

Formål og resultater

Formålet med projektet er, at ruste vores elever til overgangen til en ungdomsuddannelse, hvor de får de rette redskaber til at overvinde udfordringer relateret til ordblindhed og andre skriftsproglige vanskeligheder. Derudover skal vi sikre, at alle elever oplever et anerkendende og inkluderende undervisningsmiljø, ved at fremme ligeværdighed og synlighed omkring ordblindes udfordringer. Dette opnås gennem:

  • Grundlæggende viden om ordblindhed og brugen af LST blandt undervisere og elever.
  • Implementering af digitale undervisningsressourcer.
  • Styrkelse af sprogudvikling og fagsprog.
  • Involvering af rollemodeller og co-teaching.

Resultatet vil være, at eleverne bliver mere fortrolig med hjælpemidler, trygge ved deres egne kompetencer, opbygger selvtillid og opnår bedre forudsætninger for at klare sig i videre uddannelse og arbejdsliv.

Fakta om projektet

  • Bevilling: Projektet er finasieret gennem Børne- og Undervisningsministeriets puljer til inkluderende og ordblindevenligt undervisningsmiljø i FGU og til kompetenceudvikling af FGU-lærere i det ordblindevenlige undervisningsmiljø.
  • Varighed: 2025-2027.
  • Sted: FGU Nordvestsjælland.
  • Målgruppe: Elever med læse- og skrivevanskeligheder, herunder ordblinde, tosprogede elever og elever med sproglige opmærksomhedsforstyrrelser som DLD.

Betydning for unge og uddannelsesinstitutionen

Projektet vil forbedre FGU-elevers overgang til en ungdomsuddannelse og mindske det faglige chok, som mange oplever. Det sker ved at styrke deres fortrolighed med LST, øge deres forståelse for faglige begreber og skriftsprog samt skabe en mere inkluderende skolegang, hvor deres udfordringer tages alvorligt.

For institutionen betyder projektet en fælles tilgang til et inkluderende læringsmiljø, kompetenceudvikling af lærere i brugen af LST og digitale undervisningsmaterialer samt en kontinuerlig opfølgning fra ordblindekonsulenter og ressourcepersoner.

Læs mere om projektet

Børne- og Undervisningsministeriets pressemeddelelse

For yderligere information om projektets procesplan, teknologi og specifikke aktiviteter, kan du kontakte FGU Nordvestsjællands ordblindekonsulent Karla Lentz, kdl@fgunvs.dk, +45 25271528

FGU Fårevejle i Vig Biograf Trivsel og ordblindhed
tirsdag d. 22 april 2025

Biograftur med et twist

LST og BMT

FGU Fårevejle har været en tur i Vig Biograf i forbindelse med vores Bedre Mental Trivsels-projekt – men vi fik også sneget lidt LST-projekt (læse og skriveteknologi) med i oplevelsen.

  • FGU i Vig Bio
  • Subreader i biografen
    tirsdag d. 22 april 2025

    Biograftur med et twist

    LST og BMT

    FGU Fårevejle har været en tur i Vig Biograf i forbindelse med vores Bedre Mental Trivsels-projekt – men vi fik også sneget lidt LST-projekt (læse og skriveteknologi) med i oplevelsen.

    Elever med ordblindhed eller læse-skrivevanskeligheder fik nemlig mulighed for at afprøve SubReader, en app der gør biografoplevelsen mere tilgængelig ved at læse underteksterne højt via høretelefoner. Alle – uanset læsevanskeligheder – fik en god filmoplevelse.

    En lille, men vigtig indsats, der gør både læring og fælles oplevelser mere inkluderende. Når alle har mulighed for at være med på egne præmisser, styrker det både fællesskab, selvtillid og trivsel.

    Læs mere om LST-projektet her

    Læs mere om BMT-projektet her

    Bedre Mental Trivsel er støttet af Nordea-fonden og Egmonts Fondssekretariat, og er et samarbejde mellem FGU NVS, Region Sjælland, PsykInfo Region Sjælland, Ventilen Danmark, CeFU - Center for Ungdomsforskning og Modstrøm.

    tirsdag d. 18 marts 2025

    LST for alle

    Projekt om læse- og skriveteknologi

    Med “LST for Alle” bryder vi fordomme og skaber håb for unge gennem innovative læse- og skriveteknologier samt øget sproglig opmærksomhed.

    • Lærerworkshop i læse- og skriveteknologi
    • Julie Skibelund fra FGU Østjylland snakker om ordblindhed
      tirsdag d. 18 marts 2025

      LST for alle

      Projekt om læse- og skriveteknologi

      Vi er stolte af at præsentere vores nye initiativ, som bliver fremlagt på personalemøder i denne tid på alle FGU Nordvestsjællands tre afdelinger. Projektet skal gøre vores skoler mere ordblindevenlige og styrke læse- og skrivefærdighederne på FGU. 

      Med “LST for Alle” bryder vi fordomme og skaber håb for unge gennem innovative læse- og skriveteknologier samt øget sproglig opmærksomhed.

      Vi ønsker som FGU at give de unge de bedste forudsætninger for at gennemføre en ungdomsuddannelse og dermed komme videre i livet. 

      I den forbindelse har vi haft fornøjelsen af SPS- og ordblindevejleder Julie Skibelund fra FGU Østjylland, der til en lærerworkshop introducerede os til læse- og skriveteknologi for alle lærerne på FGU Nordvestsjælland.

      Er du nysgerrig på mere viden om projektet? Så læs mere her

      På FGU Nordvestsjælland tilbyder vi

      11 Fagtemaer: